Sterren kijken in de Nacht van de Nacht
Zaterdag 30 oktober 2010 gaat de wintertijd in en dan wordt in Nederland ook de Nacht van de Nacht gevierd. Door het hele land dooft de verlichting van honderden openbare monumenten en gebouwen en worden nachtactiviteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de toenemende lichtvervuiling. De viering van Nacht van de Nacht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats.
Het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen zet die avond de deur van de Blaauw Sterrenwacht open voor publiek. In de sterrenwacht worden rondleidingen gegeven en bij helder weer zal de sterrenhemel te bestuderen zijn door de Gratama-telescoop, één van de grootste optische telescopen in Nederland.
Lichtvervuiling
Nederland is al een van de meest verlichte landen ter wereld, bovendien neemt de hoeveelheid verlichting elk jaar met drie tot vijf procent toe. De Nacht van de Nacht wordt door de Stichting Natuur en Milieu en de Nederlandse Provinciale Milieufederaties in samenwerking met natuur- en sterrenkundige organisaties georganiseerd om aandacht te vragen voor lichtvervuiling.
Sterrenhemel
Veel nachtelijke verlichting is overbodig en een verspilling van geld en energie. Dieren kunnen door het overtollige licht ontregeld raken en ook bij mensen kan het een nadelige invloed hebben op de gezondheid. Daarnaast wordt het aanzicht van de sterrenhemel zo ernstig verstoord dat veel mensen niet meer weten hoe die er werkelijk uitziet.
Jupiter
Tijdens de open avond in de Blaauw Sterrenwacht kunnen bij mooi weer de planeet Jupiter met zijn vier grootste manen, dubbelsterren en bolhopen worden waargenomen. Naast de Gratama-telescoop worden verscheidene kleine telescopen opgesteld op het waarneemterras. Op het programma staan lezingen over de hemel boven Groningen, telescopen, kometen en zwarte gaten.
Planetarium
Maar ook als het geen heldere avond is, zal de sterrenhemel te bewonderen zijn in het mobiele planetarium dat het Kapteyn Instituut recentelijk heeft aanschaft. Daarin worden doorlopend driedimensionale simulaties van de sterrenhemel getoond. Verschillende interessante hemelobjecten zoals planeten, ruimtelijke nevels en sterrenstelsels kunnen van dichtbij worden bekeken.
Kinderactiviteiten
Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, waaronder het bouwen van een raket en het samenstellen van een ijskomeet. Ook kunnen ze eigenhandig experimenteren met de Science LinX wetenschapsopstelling.
Open avonden
In de Blaauw Sterrenwacht worden maandelijks open avonden georganiseerd. Deze avonden worden afgestemd op het weer om de kans op een heldere avond te optimaliseren. Vanaf november geldt daartoe weer het flexibele schema voor publieksavonden.
De sterrenwacht is 30 oktober geopend van 19.30 tot 23.00 uur. De avond is gratis toegankelijk, aanmelding is niet nodig. De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg op het Zernike-complex in het noorden van de stad Groningen.
Zie voor meer informatie over het programma van de avond en de bereikbaarheid van de lokatie op de website van de sterrenwacht: sterrenwacht/.
Noot voor de pers
Meer informatie: Marlies Spijkman (coördinator Blaauw Sterrenwacht en Kapteyn Planetarium), tel: 050-363 4078, e-mail: spijkman astro.rug.nl
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:58 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).