Planetoïde vernoemd naar Aletta Jacobs
Sinds afgelopen zaterdag cirkelen vier nieuwe 'Nederlandse' planetoïden rond in ons zonnestelsel. Ze zijn vernoemd naar de eerste Nederlandse vrouwelijke arts en voorvechtster van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs, de 17e-eeuwse meesterschilder Pieter Jansz. Saenredam (bekend van zijn realistische kerkinterieuren), de 17e-eeuwse dominee en taalpurist Samuel Ampzing en de 18e/19e-eeuwse Leidse medicus, dichter en lector in de Natuurlijke Historie aan de Leidse universiteit dr. Joannes le Francq van Berkhey.
De vernoemingen geschiedden door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op voordracht van de Haarlemse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar en Loes Timmerman. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de voorstellen op zaterdag 30 januari - traditioneel bij Volle Maan - bekrachtigd.
De Rijksuniversiteit Groningen is zeer vereerd met vernoeming naar Aletta Jacobs. Aletta H. Jacobs (Sappemeer, 1854) werd in 1871 als medisch student ingeschreven bij Groningse universiteit. Zij werd daarmee de eerste vrouwelijke student in Nederland.
De vier planetoïden bewegen zich op honderden miljoenen kilometer afstand van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Dat is het gebied in ons zonnestelsel waar honderdduizenden kleinere rotsblokken rondcirkelen. Een planetoïde kan in omvang verschillen van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer.
De diameters van de planetoïden Alettajacobs, Saenredam, Ampzing en Berkhey bedragen naar schatting 4 à 5 km. Ze draaien in 2,6 tot 4,4 jaar om de zon.
Uitgebreide achtergrondinformatie is te vinden op de website Astronet:
www.astronet.nl/aletta.html
www.astronet.nl/saenredam.html
www.astronet.nl/ampzing.html
www.astronet.nl/berkhey.html
Laatst gewijzigd: | 24 juli 2023 08:26 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...