Johann Bernoulli lezing: Hendrik Lenstra over Escher en het Droste-effect
In 1956 maakte de graficus M.C. Escher een ongebruikelijke litho met de naam 'Prentententoonstelling'. Op deze litho ziet men een jongeman die in een galerij op Malta een prent staat te bekijken waar hij op paradoxale wijze zelf op voorkomt. Deze prent en met name de wiskunde die erin verstopt zit, is dit jaar het onderwerp van de Johann Bernoulli lezing.
Er is veel bekend over de manier waarop Escher deze litho vervaardigd heeft. Veel minder bekend is dat er een Droste-effect in verstopt zit. Dit komt aan het licht als men de door Escher gebruikte werktekeningen op wiskundige wijze analyseert. Deze wiskundige analyse leidt bovendien tot een manier om het door Escher blank gelaten midden van de litho op te vullen. Een en ander wordt zichtbaar gemaakt in een reeks hallucinerende computer-animaties.
De Johann Bernoulli Lezing over Escher wordt gehouden door prof.dr. Hendrik Lenstra, hoogleraar Fundamentele Wiskunde aan de Universiteit Leiden. In 1999 kreeg Lenstra de Spinozapremie van NWO, in 2007 werd hij door de KNAW benoemd tot Akademiehoogleraar. Lenstra (1949) is een van de grootste Nederlandse wiskundigen van de huidige generatie.
Lezing:
30 maart 2010, 19.30 uur
Aula Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen)
Toegang vrij
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:59 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...