Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Patterns of orthostatic hypotension and the evaluation of syncope

Promotie:Mw. V.K. (Veera) van Wijnen
Wanneer:12 februari 2020
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. J.C. ter Maaten, R.O.B. (Reinold) Gans
Copromotors:dr. M.P.M. Harms, dr. W. Wieling
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Patterns of orthostatic hypotension and the evaluation of
syncope

Patronen van orthostatische hypotensie en de evaluatie van diepe bloeddrukdaling

Voor haar proefschrift deed Van Wijnen onderzoek naar de evaluatie en behandeling van patiënten met een wegraking die zich presenteerden op de spoedeisende hulp. Bijna de helft van de bevolking zal een keer tijdens het leven een wegraking hebben, bijvoorbeeld een flauwvalreactie, maar regelmatig ook door ernstigere oorzaken. Een wegraking is een aangrijpende gebeurtenis, voor zowel patiënt als omstanders.

De oorzaken van een wegraking op basis van een diepe bloeddrukdaling (syncope) kunnen worden ingedeeld in vasovagale reflexsyncope (flauwvallen), orthostatische hypotensie (bloeddrukdaling bij opstaan) en cardiale syncope (bijvoorbeeld door een hartritmestoornis). Om orthostatische hypotensie aan te tonen, moet de bloeddruk liggend en staand worden gemeten. Hiervoor gebruikte Van Wijnen een continue, niet-invasieve vingerbloeddrukmeter. Er zijn drie afwijkende bloeddrukherstelpatronen gedefinieerd naast het normale herstelpatroon, waarbij de bloeddruk na het opstaan kort daalt, maar binnen 30 seconden weer herstelt tot de uitgangswaarde.

Het eerste patroon, initiële orthostatische hypotensie, komt frequent voor bij jonge mensen. Dit is een diepe bloeddrukdaling direct na het opstaan, met vlot herstel. Op oudere leeftijd komen een vertraagd bloeddrukherstelpatroon en klassieke orthostatische hypotensie vaker voor. Bij een vertraagd bloeddrukherstelpatroon, veroorzaakt door onder andere medicatie, kunnen (oudere) patiënten duizelig worden, vallen of het bewustzijn verliezen kort na het opstaan. Tevens is het geassocieerd met depressie en met cognitieve stoornissen.

Haar onderzoek toont ook aan dat gestandaardiseerde evaluatie op de spoedeisende hulp leidt tot meer correcte diagnoses en dat verwijzing naar de syncope unit (‘flauwvalpoli’) potentieel van toegevoegde waarde is voor jongere patiënten met frequente wegrakingen. Zij hadden minder wegrakingen en een verbeterde kwaliteit van leven.

CV Veera van Wijnen

Veera van Wijnen (1989) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was zij werkzaam als arts-onderzoeker bij de afdeling Acute Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen.Momenteel is ze werkzaam op de afdeling Interne Geneeskunde in de Isala Kliniek Zwolle als internist in opleiding. De titel van haar proefschrift luidt: “Patterns of orthostatic hypotension and the evaluation of syncope”.