Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Innovative insights in decontamination and healing during endodontic treatment

Promotie:Dhr. V. (Victor) Feliz Pedrinha
Wanneer:12 maart 2025
Aanvang:09:00
Promotors:dr. P.K. Sharma, prof. dr. F. Bombarda de Andrade
Copromotor:dr. M. (M.-Ali) Shahbazi
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Innovative insights in decontamination and healing during
endodontic treatment

Innovatieve inzichten in decontaminatie en genezing tijdens endodontische behandelingen

Endodontische infecties (wortelkanaalinfecties) spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling en persistentie van apicale parodontitis. Het elimineren of verminderen van microbiële belasting tot een veilig niveau blijft een aanzienlijke uitdaging in de wortelkanaalbehandeling. Bacteriën en biofilms kunnen zich namelijk diep inbedden in de dentine tubuli. Daarnaast kunnen ze zich verschuilen in anatomisch complexe gebieden, wat de reiniging bemoeilijkt.

Dit proefschrift van Victor Feliz Pedrinha onderzocht desinfectieprotocollen tijdens verschillende stadia van de wortelkanaalbehandeling. Hierbij werd gekeken naar irrigatieprocedures, intrakanaal medicatie en alternatieve benaderingen. Een van deze alternatieven was de toepassing van natuurlijke antimicrobiële verbindingen, zoals propolis (PRO) en copaiba-olie (COR). Daarnaast werd de penetratie van nanodeeltjes (NP) in biofilms geëvalueerd.

De bevindingen toonden aan dat decontaminatie bereikt werd middels irrigatieprocedures met verschillende chelerende middelen en verdere mechanische agitatie-strategieën. Intrakanaal medicatie op basis van calciumhydroxide, geformuleerd met verschillende draagstoffen, verminderde de bacteriële levensvatbaarheid. Propolis (PRO) en copaiba-olie (COR) hadden geen invloed op de cellulaire stofwisseling met betrekking tot TGF-ß1 en IL-6. Echter, ze leken de afgifte van AT1R te induceren. Dit proces kan mogelijk gelinkt zijn aan de proliferatie van parodontale ligamentfibroblasten (PDLF) via specifieke interacties. PRO en Cor vertoonden een lage toxiciteit in Galleria mellonella larven, wat hun veiligheid bij lage concentraties aangeeft. Bovendien vertoonden beide verbindingen antimicrobiële effecten, wat suggereert dat ze potentie hebben als aanvullende benaderingen in wortelkanaalbehandelingen om microbiële belasting te verminderen. Bismutsulfide nanodeeltjes (Bi₂S₃), gekernd met verschillende hoeveelheden polyethyleenimine (PEI), toonden aan dat 25 en 100 PEI-Bi₂S₃ NP’s biofilms konden binnendringen na respectievelijk 10 en 100 minuten blootstelling.

Dit proefschrift schetst toekomstige perspectieven en alternatieven voor de verbetering van desinfectie in wortelkanaalbehandelingen, wat mogelijk het herstel van apicale parodontitis bevorderd en de homeostase van het apicale systeem behoudt.