Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Investigating bacterial contributions and novel inhibitors to enhance levodopa efficacy in Parkinson's disease

Promotie:Dhr. P. (Panagiotis) Kelefiotis Stratidakis
Wanneer:18 oktober 2024
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. S.F.A. El Aidy, prof. dr. S.S. (Shirin) Faraji
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Investigating bacterial contributions and novel inhibitors to
enhance levodopa efficacy in Parkinson's disease

Onderzoek naar verbetering werkzaamheid Levodopa bij Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij de hoeveelheid dopamine geleidelijk afneemt. Dit zorgt voor symptomen zoals rillingen en stijfheid. Het meest voorgeschreven medicijn is levodopa, wat het lichaam omzet in dopamine. Echter, het enzym dopa-decarboxylase (DDC) kan levodopa omzetten naar dopamine voordat het de hersenen bereikt. Om dit te voorkomen, wordt levodopa samen met een DDC-remmer gegeven, al reageren niet alle patiënten hier hetzelfde op. Deze variatie komt doordat er in de darmen bacteriën aanwezig zijn met het enzym tyrosine-decarboxylase (TDC) dat ook levodopa kan omzetten naar dopamine, zonder dat het geremd wordt door de DDC-remmer.

In zijn proefschrift heeft Panagiotis Kelefiotis Stratidakis dit probleem onderzocht. Kelefiotis Stratidakis vertelt: ‘Met geavanceerde computersimulaties hebben we de structuur van het menselijke DDC met het bacteriële TDC vergeleken. Vervolgens hebben we in ratten gekeken of het verhogen van de hoeveelheid DDC-remmers leidt tot het blokkeren van het TDC-enzym, al bleek dit niet te werken. Vervolgens hebben we verschillende chemicaliën getest om te zien of deze TDC effectief konden remmen. Op basis hiervan hebben we een aantal veelbelovende kandidaten geselecteerd. Deze kandidaten moeten nog wel getest worden op het effect op het menselijke enzym DDC en of ze veilig gebruikt kunnen worden bij mensen.

Dit onderzoek is een stap voorwaarts in de zoektocht naar verbetering van de behandeling van de ziekte van Parkinson. Ondanks dat er nog veel onderzoek moet gebeuren, brengen de inzichten uit deze studies ons dichter bij een oplossing met impact op het leven van mensen met deze uitdagende ziekte.’