Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Biological Oxygen-dosed Activated Carbon (BODAC) Technology

Exploring the potential of a bioprocess for the simultaneous removal of organics, metals, and micropollutants in wastewater reclamation practice
Promotie:Mw. O. (Olga) Bernadet
Wanneer:30 januari 2024
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. G.J.W. (Gert-Jan) Euverink, F. (Francesco) Picchioni, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Biological Oxygen-dosed Activated Carbon (BODAC) Technology

Van rioolwater naar superschoon puurwater

De ultrapuurwaterfabriek in Nieuw-Amsterdam van NieuWater zuivert rioolwater en maakt er zeer schoon puurwater van. Dit water wordt gebruikt in industriële processen, bijvoorbeeld bij oliewinning van de NAM. In de fabriek ondergaat het water verschillende behandelingsstappen, waaronder  biologische actieve koolfilters met zuurstofdosering (BODAC-filters), die bacteriële groei stoppen en medicijnresten verwijderen. Deze filters waren een toevallige ontdekking; in haar promotieonderzoek zocht Olga Bernadet uit hoe ze precies functioneren, en hoe ze langdurig kunnen worden gebruikt. 

De BODAC-filters zijn gevuld met korrelvormige actieve kool: bewerkte koolstof die vervuilende stoffen aan zich bindt en zodoende het water filtert. Regelmatige zuurstof doseringen zorgden voor aërobe omstandigheden in het filter. Bernadet constateert dat deze werking van kool belangrijk is en blijft in het zuiveringsproces, en dat ook het terugspoelen van het water door de filters belangrijk is. Maar ook bacteriegroei op de filters en de vorming van een dun laagje van afgezette calcium, mangaan en ijzer dragen bij aan de filtering van het water. Bernadet constateert tenslotte dat de BODAC-filters na een gebruik van elf jaar nog effectief zijn in het verwijderen van organische microverontreinigingen, zonder dat ze zijn vervangen of geregenereerd. Dat maakt deze filters met een relatief lage initiële investering en een lage CO2 voetafdruk een duurzame keuze. 

Olga Bernadet voerde haar onderzoek uit bij het Engineering and Technology institute Groningen (ENTEG), afdeling Products and Processes for Biotechnology, met financiering van Wetsus. Ze vervolgt haar loopbaan als postdoc bij het Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ).