Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

From prosperity to parenthood

How employment, income, and perceived economic uncertainty influence family formation
Promotie:Dhr. D.C. (Daniël) van Wijk
Wanneer:25 september 2023
Aanvang:12:45
Promotors:prof. A.C. Liefbroer, H.A.G. (Helga) de Valk, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
From prosperity to parenthood

Relatie tussen economische positie en kinderen krijgen

Inwoners van rijke landen beginnen op steeds latere leeftijd aan kinderen. Als verklaring voor dit uitstel van het ouderschap wordt vaak gewezen op de slechte economische positie van jongvolwassenen. Echter is nog veel onbekend over de relatie tussen economische kenmerken en de geboorte van het eerste kind. In zijn proefschrift onderzocht Daniel van Wijk in hoeverre, wanneer en voor wie verschillende economische kenmerken van invloed zijn op de kans om een eerste kind te krijgen. 

Invloed economische kenmerken op het krijgen van een kind 

Analyses van Nederlandse registerdata en internationale enquêtedata laten zien dat mannen en vrouwen in betere economische posities een grotere kans hebben om een eerste kind te krijgen dan personen in meer precaire situaties. Deze relatie verschilt echter naargelang het type economische kenmerk, de maatschappelijke groep en de tijdsperiode die wordt onderzocht.  

Hoge inkomens bespoedigen de komst eerste kind

Van Wijk concludeert dat gunstige “objectieve” economische kenmerken zoals werk, hoge inkomens en vaste contracten de komst van een eerste kind bespoedigen. Daarentegen blijken “subjectieve” percepties van economisch onzekerheid, zoals zorgen of men nog wel werk heeft in de toekomst, niet van invloed op de kans om een eerste kind te krijgen. Ook hebben economische omstandigheden niet voor iedereen hetzelfde effect.  

Zo stellen lager opgeleiden en personen bij wie werkloosheid veel voorkomt in de sociale omgeving het krijgen van een eerste kind in mindere mate uit als ze zelf geen werk hebben. Als gevolg hiervan zullen de kinderen van laagopgeleide ouders ook eerder opgroeien in armoede dan de kinderen van hoogopgeleide ouders. 

Tot slot is een hoog inkomen in recente jaren sterker gerelateerd aan het krijgen van een eerste kind dan eind jaren 1990, wat erop duidt dat de inkomenseisen die worden gesteld aan het ouderschap zijn toegenomen. 

Aanknopingspunten beleid 

De resultaten van Van Wijk geven ook belangrijke aanknopingspunten voor beleid. Zo kan beleid dat erop gericht is om de economische situatie van jongvolwassenen te verbeteren mogelijk helpen om mensen in staat te stellen om een eventuele kinderwens te vervullen. Ook beleidsmaatregelen die de kosten die het krijgen en opvoeden van kinderen met zich meebrengt verlagen, kunnen hierbij helpen. Als voorbeeld valt te denken aan het goedkoper en toegankelijker maken van de kinderopvang.