That gut instinct! Novel insights in the interplay between the microbiota, serotonin metabolism and gut function
Promotie: | Mw. B. (Bára) Waclawiková |
Wanneer: | 07 juni 2022 |
Aanvang: | 16:15 |
Promotors: | prof. dr. S.F.A. El Aidy, prof. dr. S.J. (Siewert-Jan) Marrink |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Science and Engineering |
Onderzoek naar interactie tussen darm en darmbacteriën
Bacteriën zijn overal om ons heen. Ze bewonen ook onze maagdarmkanaal waar ze ons helpen het voedsel dat we eten te verteren. De laatste jaren valt maakt onderzoek steeds duidelijker hoe groot het belang van de interacties tussen mens en micro-organismen is voor onze gezondheid.
Darmbacteriën hebben, net als mensen en dieren, voedingsstoffen nodig om te overleven. In onze darmen halen de bacteriën voedingsstoffen uit het voedsel dat wij eten. Een deel van de voedingsstoffen die darmbacteriën consumeren zetten ze om in boodschappermoleculen, die op hun beurt chemisch interacties tussen de micro-organismen en de darmen veroorzaken. De heilzame leden van deze gemeenschap kunnen bijvoorbeeld producten produceren die ons darmimmuunsysteem gezond houden, zodat slechte bacteriën zich niet kunnen verspreiden en geen ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals diarree of andere darmziekten.
Tijdens haar promotieonderzoek onderzocht Bára Waclawiková hoe darmbacteriën omgaan met 5-hydroxytryptofaan, de natuurlijke voorloper van de neurotransmitter serotonine. Zij laat zien hoe 5 hydroxytryptofaan door de darmbacteriën kan worden omgezet in een indoolderivaat, namelijk 5 hydroxyindool. Dit bacteriële product heeft invloed op de beweeglijkheid van de darmen en een marginaal effect op de samenstelling van de gemeenschap van micro-organismen in de darm.
Verder ontdekte Waclawiková dat specifieke darmbacteriën serotonine kunnen afbreken tot 5-hydroxyindoolazijnzuur. Haar onderzoek suggereert ook dat dit metabolisatieproces (van serotonine tot 5-hydroxyindolazijnzuur) een impact zou kunnen hebben op zowel de bacteriële fitheid als op de verbetering van de integriteit van de cellaag die de barrière tussen darm en lichaam vormt, het darmepitheel.
Bára Waclawiková verrichte haar promotieonderzoek bij de afdeling Microbiële Fysiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) met financiering via een beurs van de RUG. Zij werkt hier nu als postdoc.