Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Campagna di Roma olim Latium

Promotie:Dhr. O.P.N. Satijn
Wanneer:04 juni 2020
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. P.A.J. Attema
Copromotor:dr. C. Corsi
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Letteren
Campagna di Roma olim Latium

De complexe landschapsgeschiedenis van Tyrreens Zuid-Lazio beschreven

Olaf Satijn beschrijft in zijn proefschrift de complexe landschapsgeschiedenis van Tyrreens Zuid-Lazio. Een geschiedenis van vestiging, productie, connectiviteit en macht, van successen en mislukkingen. Een geschiedenis ook die gekenmerkt wordt door een voortdurend hechte relatie met Rome.

Satijn voerde een ruimtelijke analyse uit van menselijke activiteit in het landschap van Tyrreens Zuid-Lazio tussen de laat-Romeinse periode en de Hoge Middeleeuwen (3e tot 14e eeuw na Christus), op basis van een multidisciplinaire dataset. Het onderzoek is een review-studie, gebaseerd op primaire en secundaire bronnen die Satijn heeft ge(her)analyseerd in een regionale geografische context. Met deze gegevens als achtergrond benadert hij het landschap vanuit twee invalshoeken: een contemporain perspectief én een retrospectief perspectief. Met behulp van contemporaine (3e tot 14e-eeuwse) archeologische en historische gegevens wordt een diachroon beeld geschetst van menselijke activiteit in het landschap. Dit beeld is gebaseerd op het vaststellen van locaties van menselijke activiteit en het analyseren van deze sites in een ruimtelijke context. Voor het retrospectieve perspectief maakte Satijn met behulp van historische cartografie, historische topografische literatuur, etnografische studies en toponymisch onderzoek een analyse van het middeleeuwse tot sub-recente landschap (12e tot 20e eeuw). Deze uitbreiding van het chronologische perspectief vergroot het inzicht in de longue durée van het landschap.

Met deze benadering van het landschap als hoofdkader heeft het onderzoek een tweeledig doel. Ten eerste het vastleggen van activiteiten binnen het landschap, zoals vestiging, productie, handel, eigendom, vijandigheden, religie en infrastructuur, en de betrokken actoren. Ten tweede: het testen van de gebruikte methode. In hoeverre kan een multidisciplinaire review-studie nieuwe inzichten opleveren over de chronologie van de processen die hebben plaatsgevonden, en over de maatschappelijke realiteit achter deze processen? Het proefschrift wordt afgesloten met een reeks aanbevelingen voor toekomstig onderzoek.