Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Stage III melanoma, a heterogeneous group of patients

Aspects of diagnosis, staging and treatment
Promotie:Mw. L.H.J. (Wieke) Holtkamp
Wanneer:15 april 2024
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. B.L. van Leeuwen, prof. dr. O.E. Nieweg, prof. dr. A. Hong
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Stage III melanoma, a heterogeneous group of patients

Stadium III-melanoom, een heterogene groep patiënten

Melanoom is een vorm van huidkanker die vooral bekend is in Australië, maar in Nederland ook steeds vaker voorkomt. Dit proefschrift Lodewijka Holtlamp beschrijft enkele studies, uitgevoerd in Australië, gericht op beslissingen rondom onderzoek en behandeling van patiënten met beperkte uitzaaiingen (stadium III melanoom). 

Er is bijvoorbeeld discussie over de verdere behandeling van patiënten met een minimale uitzaaiing in de schildwachtklier (lymfeklier die rechtstreeks lymfevocht ontvangt vanuit de oorspronkelijke tumor). In het eerste deel van dit proefschrift werden van een groep patiënten met zo’n minimale uitzaaiing de overige regionale lymfeklieren opnieuw microscopisch onderzocht met speciale immuun-kleuringen. Het risico op uitzaaiing in die overige lymfeklieren blijkt laag, maar de overleving van de patiënten blijkt veel slechter dan verwacht. 

Het volgende deel gaat over het nut van beeldvormend onderzoek voorafgaand aan verdere behandeling. Een PET-CT-scan bij mensen met uitzaaiingen in de lymfebanen blijkt nuttig, want regelmatig ziet men verdere uitzaaiingen. Een MRI-scan van de hersenen blijkt niet nodig te zijn. Bij patiënten met microscopische uitzaaiingen in de lymfeklieren geeft een aanvullende PET-CT-scan kans op een onjuiste uitslag en het advies is hier terughoudend mee te zijn. 

Het laatste deel gaat over bestraling na een lymfeklieroperatie. Er is discussie over de toegevoegde waarde hiervan als er ook al behandeling met medicijnen gegeven kan worden. Een korter bestralingsschema met hogere dosering per keer blijkt even goed te werken als het meer gangbare langere bestralingsschema met lagere dosering per keer. Daarnaast blijken patiënten met herhaaldelijke uitzaaiingen in hetzelfde lymfekliergebied na operatie alsnog baat te hebben bij aanvullende bestraling.