Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Lipocalin 2 and the pathophysiology of Alzheimer's disease

Promotie:Mw. D.W. (Doortje) Dekens
Wanneer:15 mei 2019
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. P.P. (Peter) De Deyn, U.L.M. (Ulrich L. M.) Eisel, Prof
Copromotor:P.J.W. Naudé
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Lipocalin 2 and the pathophysiology of Alzheimer's
disease

Lipocaline 2 en de pathofysiologie van de ziekte van Alzheimer

Dekens richt zich in haar proefschrift op de ziekte van Alzheimer. Deze verwoestende hersenziekte veroorzaakt voortschrijdende cognitieve problemen en gedragsveranderingen. Er zijn nog geen therapieën die deze ziekte efficiënt kunnen afremmen, voorkomen of genezen. Dit geeft aan dat de processen die Alzheimer veroorzaken en voortstuwen nog onvolledig begrepen worden. Echter, het wordt steeds duidelijker dat chronische ontstekingsprocessen in de hersenen (neuroinflammatie) een essentiële rol spelen in de ontwikkeling en progressie van Alzheimer. Daarom worden de cellulaire en moleculaire mechanismen, die betrokken zijn bij chronische neuroinflammatie, intensief bestudeerd om een beter begrip van de pathofysiologie van Alzheimer te krijgen en efficiënte behandelmethoden voor Alzheimer te vinden.

In 2012 werd een nieuwe ontstekingsfactor ontdekt, Lipocaline 2 (Lcn2), die mogelijk bijdraagt aan de ziekte van Alzheimer. In haar proefschrift heeft Dekens meer inzicht verkregen in de rol van Lcn2 in Alzheimer. Haar resultaten laten zien dat Lcn2-eiwitniveaus verhoogd zijn in de hersenen van Alzheimerpatiënten en een Alzheimer-muismodel.

Verder toonde ze aan dat Lcn2 geen effect heeft op voorname pathologische kenmerken (zoals geheugenproblemen) in een Alzheimer-muismodel, maar wel bijdraagt aan ijzerstapeling in de hersenen en een lager lichaamsgewicht. Daarnaast oppert ze ijzerchelatoren als medicijn om Alzheimer-gerelateerde overproductie van Lcn2 in het brein te remmen. Ook geeft ze nieuwe inzichten in de mogelijke geschiktheid van Lcn2 als biomarker voor het diagnosticeren van Alzheimer.

De resultaten van haar proefschrift geven aan dat Lcn2 bijdraagt aan bepaalde pathologische veranderingen in Alzheimer en mogelijk een waardevol therapeutisch doelwit en diagnostische marker voor Alzheimer is.

CV Doortje Dekens Doortje Dekens (1990)

studeerde Gedrags- en Neurowetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats onder begeleiding van Prof. Dr. P.P. De Deyn, Prof. Dr. U.L.M. Eisel en Dr. P.J.W. Naudé, bij het Alzheimer Centrum Groningen (afdeling Neurologie, Universitair Medisch Centrum Groningen) en de afdeling Moleculaire Neurobiologie (Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences, Rijksuniversiteit Groningen). Het onderzoek werd gefinancieerd door onder andere de Research School of Behavioral and Cognitive Neurosciences (BCN) en de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO). De titel van haar proefschrift luidt: Lipocalin 2 and the pathophysiology of Alzheimer’s disease.