Pleasure from Food
Promotie: | Mw. H.R. (Heleen) Hoogeveen |
Wanneer: | 30 november 2016 |
Aanvang: | 14:30 |
Promotors: | prof. dr. M.M. (Monicque) Lorist, prof. dr. G.J. ter Horst, prof. dr. A.K.L. (An) Reyners |
Copromotor: | dr. R.J. (Remco) Renken |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Medische Wetenschappen / UMCG |

Ouderen en jongeren ‘proeven’ anders
Bij gezonde ouderen lijken herinneringen en emoties, die als gevolg van eerdere ervaringen met het proeven van smaken zijn vastgelegd in het geheugen, te bepalen of zij iets lekker vinden. Anders dan eerder onderzoek wil doen geloven, beleven ouderen verschillende smaken niet minder intens dan jongeren. Dit blijkt uit onderzoek van neuropsychologe Heleen Hoogeveen van het UMCG.
Er is steeds meer aandacht voor de rol van voeding tijdens het gezond ouder worden. Onderzoek richt zich daarbij meestal op de relatie tussen eigenschappen van voedsel en veroudering, bijvoorbeeld de mogelijk beschermende functie van vitamine B tegen achteruitgang van ons geheugen. Maar producten kunnen nog zo gezond zijn, als we ze niet lekker vinden, eten we ze niet. In haar proefschrift ging Hoogeveen na welke processen ten grondslag liggen aan de waardering van smaak door jongeren (18-30 jaar) en ouderen (60-72 jaar). Zij bestudeerde hierbij zowel de processen die een rol spelen bij het zien van voedingsproducten, als bij het proeven er van. Zij deed dit door met behulp van fMRI en EEG de activiteiten in de hersenen te meten.