Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Microglia priming in the aging brain: Implications for neurodegeneration

Promotie:Mw. D. (Divya) Darwin Arulseeli
Wanneer:10 oktober 2016
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. H.W.G.M. (Erik) Boddeke, prof. dr. K.P.H. Biber
Copromotor:prof. dr. B.J.L. (Bart) Eggen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Microglia priming in the aging brain: Implications for
neurodegeneration

Microglia-activatie speelt cruciale rol in verouderingsprocessen brein

Divya Darwin Arulseeli onderzocht in proefdieronderzoek hoe verschillende verschijningsvormen van microglia (immuuncellen van het centrale zenuwstelsel) samenhang vertonen met hersenveroudering. Ook was ze benieuwd welke potentiële mechanismen ten grondslag liggen aan deze hersenveranderingen. Zij concludeert dat activatie van deze immuuncellen in de hersenen een belangrijke rol kan spelen in het vroegtijdig opsporen en behandelen van verouderingsgerelateerde neurodegeneratieve ziekten.

Hersenveroudering is het resultaat van verschillende gebeurtenissen in onze hersencellen, waaronder een opeenstapeling van DNA-schade en een ernstige verkorting van de uiteinden van chromosomen in cellen (telomeren). Microglia in verouderende hersenen raken gauw ontstoken en worden hypersensitief, een proces dat ‘priming’ wordt genoemd. Om de cellulaire processen achter priming te onderzoeken, maakte Darwin Arulseeli gebruik van verouderende muizen, en van ‘transgene muismodellen’ – muizen waarin verouderingsprocessen op een kunstmatige manier worden aangezet om veroudering te versnellen.

De promovenda stelde vast dat verouderingsgerelateerde ‘priming’ een reactie is op neuronale disfunctie als gevolg van schade aan het genoom. Deze hypersensitieve microglia blijken zich bovendien in de witte stofbanen van de hersenen te bevinden, wat suggereert dat axonen (elektrische pulsen geleidende zenuwuitlopers) als eerste worden aangetast door opeengestapelde DNA-schade. Darwin Arulseeli oppert dat dit kan komen door transcriptionele blokkering door metabole stress en axonale dystrofie (het degenereren van de zenuwuitlopers) in de zenuwcellen. Een beter begrip van de moleculaire processen achter veroudering kan in de toekomst hopelijk helpen om neurodegeneratieve ziekten eerder op te sporen en cognitieve achteruitgang af te remmen.

Divya Darwin Arulseeli (1983) behaalde haar mastertitel Biotechnology aan de Madurai Kamaraj University (India). Zij verrichtte haar onderzoek binnen de afdeling Neurowetenschappen en onderzoeksinstituut BCN-BRAIN van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Darwin Arulseeli werkt nu als onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.