Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The microenvironment of Hodgkin lymphoma

Composition and interaction
Promotie:Dhr. A. (Ahmad) Sattarzadeh
Wanneer:12 september 2016
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. J.H.M. (Anke) van den Berg
Copromotors:A. Visser, dr. A. (Arjan) Diepstra
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The microenvironment of Hodgkin lymphoma

Meer inzicht in micro-omgeving Hodgkin lymfoom

Misschien wel het meest intrigerende kenmerk van de ziekte van Hodgkin is het erg lage aantal tumorcellen in een omgeving van immuuncellen. Dit fenomeen wordt in beide subtypes gevonden, klassiek Hodgkin lymfoom (cHL) en nodulair lymfocyt predominant (NLPHL). Om beter te begrijpen hoe tumorcellen erin slagen een voor hunzelf zo gunstig mogelijk milieu te creëren, onderzocht Ahmad Sattarzadeh de directe omgeving van tumorcellen in beide subtypes van het Hodgkin lymfoom. Een van zijn voornaamste conclusies is dat tumorcellen in cHL vooral omgeven worden door ‘gewone’ T-afweercellen, waar dat in NLPHL folliculaire T-helpercellen zijn.

De ziekte van Hodgkin (nu officieel het Hodgkin lymfoom) is een zeldzame vorm van lymfklierkanker, niet te verwarren met de veel grotere groep van andere lymfklierkankers, de non-Hodgkin lymfomen. Zo’n 95% procent van de Hodgkin lymfoom patiënten heeft een klassieke vorm van de ziekte (cHL), de overige 5% heeft een variant (NLPHL). Ongeveer een derde van alle patiënten met het klassiek Hodgkin lymfoom is geïnfecteerd met het Epstein Barr virus (EBV).

In zijn studie naar de micro-omgeving van beide subtypen van het Hodgkin lymfoom toonde Sattarzadeh aan dat er, in de EBV-positieve patiëntengroep, in de omgeving van de tumorcellen verhoudingsgewijs meer cytotoxische T-cellen en ‘natural killer’ cellen zijn. Sattarzadeh vermoedt dat dit toegeschreven kan worden aan een specifieke reactie van het immuunsysteem tegen het virus. Voor NLPHL concludeert Sattarzadeh dat er een belangrijke rol weggelegd lijkt voor folliculaire T-helpercellen, en dat deze cellen als een soort beschermende ring rondom de tumorcellen zitten en deze beschermen tegen immuuncellen met anti-tumoreffectiviteit. Het lijkt er dus op dat tumorcellen in beide subtypen van de ziekte verschillende overlevingsstrategieën gebruiken.

Ahmad Sattarzadeh (1979) studeerde diergeneeskunde aan de Azad Universiteit van Urmia in Iran. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij onderzoeksinstituut CRCG van het Universitair Medisch Centrum Groningen.