Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Cell-specific targeting of renal fibrosis

Promotie:Mw. F. (Fariba) Poosti
Wanneer:02 december 2015
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. J.L. (Jan-Luuk) Hillebrands, prof. dr. H. (Harry) van Goor
Copromotor:prof. dr. M.H. (Martin) de Borst
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Gerichte methode voor aanpak nierfibrose

De afgelopen decennia is er grote vooruitgang geboekt in de behandeling van nierziekten. Toch ontwikkelen veel patiënten uiteindelijk nog eindstadium nierfalen. UMCG-onderzoeker Fariba Poosti beschrijft een effectieve, nieuwe strategie voor de gerichte afgifte van medicijnen tegen fibrose ter plaatse.

De toename van bindweefsel in de nier, zogeheten nierfibrose, leidt ertoe dat chronische nierziekten op den duur overgaan in eindstadium nierfalen. Hiervoor zijn levensreddende therapieën als nierdialyse of -transplantatie nodig. Op de lange termijn gaat de functie van veel getransplanteerde nieren echter achteruit, omdat ook hierin fibrose plaatsvindt. Het ontwikkelen van methoden om fibrose een halt toe te roepen, is daarom heel belangrijk in het tegengaan van eindstadium nierfalen. Veel medicamenten tegen nierfibrose worden snel door het lichaam uitgescheiden of komen niet goed in de nier terecht. Daarnaast kunnen ze verschillende bijwerkingen hebben. Poosti testte de effectiviteit van strategieën om medicatie tegen het ontstaan van fibrose gerichter toe te passen. Dit deed ze met gekweekte cellen, met levend weefsel en met muizen en ratten.

In verschillende diermodellen van nierziekten, waaronder transplantaatafstoting  en nierfibrose, toonde Poosti aan dat op specifieke cellen gerichte afgifte van medicatie het ontstaan van ontsteking en fibrose vermindert. De gerichte afgifte verhoogt de doeltreffendheid van de medicijnen en reduceert de bijwerkingen ervan. Poosti verwacht dat celspecifieke afgifte van medicamenten een veelbelovende aanpak is om nierfibrose te stoppen. Daarnaast bleek haar model van levend weefsel een nuttige methode voor de bestudering van de fibroseprocessen. Volgens Poosti kan het dierlijke weefsel in dit model worden vervangen door menselijk nierweefsel, waardoor er in de toekomst minder dierexperimenten nodig zullen zijn.

Fariba Poosti (1981) behaalde haar bachelorsdiploma in moleculaire en cellulaire biologie in Iran en haar masterdiploma in biochemie in India. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Groningen Kidney Center van onderzoeksinstituut GUIDE, dat het tevens financierde. Poosti zet haar loopbaan voort aan de Azad University of Pharmaceutical Science in Teheran, Iran.