Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Collaborative care in persistent somatic symptoms and functional disorders

Promotie:Dhr. N.A.J. (Nicholas) Mamo
Wanneer:07 april 2025
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. J.G.M. (Judith) Rosmalen
Copromotors:dr. L. Tak, dr. D.J.C. (Denise) Hanssen, dr. T. Olde Hartman
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Collaborative care in persistent somatic symptoms and functional
disorders

Samenwerkende zorg bij aanhoudende somatische klachten en functionele stoornissen

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zijn lichamelijke klachten zoals pijn of vermoeidheid die langer dan drie maanden duren, vaak zonder duidelijke oorzaak. Deze symptomen kunnen deel uitmaken van verschillende aandoeningen, waaronder functionele somatische syndroom (FSS) zoals fibromyalgie of prikkelbaredarmsyndroom, of psychische problemen zoals depressie. Het diagnosticeren en behandelen van ALK/FSS kan een uitdaging zijn vanwege gefragmenteerde gezondheidszorgsystemen, waarbij patiënten ondanks meerdere onderzoeken moeite kunnen hebben om de juiste zorg te vinden.

Het proefschrift van Nicholas Mamo stelt een oplossing voor door middel van samenwerkende zorg, waarbij zorgprofessionals uit verschillende disciplines samenwerken in netwerken om gecoördineerde zorg te bieden. De studie onderzocht verschillende multidisciplinaire zorg in landen als Duitsland, Italië, Nederland en Polen en ontdekte dat communicatie en betrokkenheid van patiënten bij de besluitvorming varieerde, evenals verschillende ervaringen van patiënten en professionals. Belangrijke indicatoren voor succesvolle samenwerkende zorg zijn onder andere een gedeelde visie, effectieve communicatie en patiëntgerichte zorg.

Uitdagingen zoals tijdsdruk, gefragmenteerde communicatie en gebrek aan middelen staan effectieve samenwerking in de weg. Om deze aan te pakken werden oplossingen voorgesteld zoals zorgcoördinatie, gedeelde informatieplatforms en duidelijke richtlijnen voor samenwerking. Het onderzoek benadrukt ook het belang van voortdurende verbetering en aanpassing in samenwerkende zorgnetwerken en biedt een basis voor toekomstig werk om de zorg voor mensen met PSS/FD te verbeteren. Verbetering van netwerken moet plaatsvinden met behulp van ervaringsdeskundigen en gegrond zijn in de realiteit van de gemeenschappen waarin de diensten zijn gevestigd.