Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

From the operating room to the boardroom: unravelling the story of stress, fatigue, and well-being in healthcare

Promotie:Mw. I.M. (Iris) Reijmerink
Wanneer:26 maart 2025
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. J.M. (Joost) Klaase, prof. dr. J.K.G. (Götz) Wietasch
Copromotors:dr. F. (Fokie) Cnossen, dr. M.J. van der Laan
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
From the operating room to the boardroom: unravelling the story of
stress, fatigue, and well-being in healthcare

Van de operatiekamer naar de directiekamer: het verhaal van stress, vermoeidheid en welzijn in de gezondheidszorg ontrafeld

Nu zorgorganisaties kampen met personeelstekorten en een vergrijzende bevolking, is het welzijn van zorgprofessionals belangrijker dan ooit. Toch blijven stress en vermoeidheid hun prestaties en welzijn beïnvloeden, vooral bij chirurgen, van wie het veeleisende werk hen extra kwetsbaar maakt.

Dit proefschrift van Iris Reijmerink onderzoekt de wisselwerking tussen stress, vermoeidheid, klinische prestaties en welzijn op individueel en systeemniveau. De bevindingen tonen aan dat vermoeidheid chirurgische prestaties in gesimuleerde omgevingen negatief beïnvloedt. In real-life operaties kunnen chirurgen echter dankzij hoge motivatie hun prestaties op peil houden, zonder op korte termijn stress te ervaren. Toch is opgestapelde vermoeidheid reeds sterk in verband gebracht met fysieke en mentale gezondheidsproblemen, wat uiteindelijk zowel hun welzijn als de zorgkwaliteit kan aantasten. Daarnaast blijkt prestatievariabiliteit een cruciale bijdragende factor aan perioperatieve calamiteiten, wat het belang benadrukt van strategieën zoals gestructureerde pauzes en stressmonitoring om de veerkracht van chirurgen en de patiëntveiligheid te verbeteren.

Dit proefschrift onderzoekt ook de rol van leidinggevenden in de zorg en toezichthouders bij het bevorderen van het welzijn van zorgprofessionals. Hoewel deze entiteiten het belang hiervan erkennen, hanteren zij vaak een reactieve aanpak, met inconsistente dataverzameling en gebrek aan systematische strategieën. Veel leidinggevenden en toezichthouders schuiven de verantwoordelijkheid terug naar de zorgprofessional of andere instanties, wat de kloof tussen bewustwording en actie blootlegt. Om het welzijn van zorgprofessionals te verbeteren, zijn gestandaardiseerde dataverzameling, duidelijke welzijnsstrategieën en een cultuur van gedeelde verantwoordelijkheid essentieel. Door deze maatregelen kunnen zorgorganisaties en toezichthouders een ondersteunende werkomgeving creëren, wat zowel het welzijn van zorgprofessionals als de zorgkwaliteit ten goede komt.