Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Born poor

Early childhood development and health in marginalised Roma communities
Promotie:Mw. S. (Shoshana) Chovan
Wanneer:27 januari 2025
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. S.A. (Menno) Reijneveld, prof. A. (Andrea) Madarasová Gecková, M.L.A. (Marlou) de Kroon
Copromotor:D. (Daniela) Filakovska
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Born poor

Arm geboren

Dit proefschrift van Shoshana Chovan gaat over onderzoek naar de verschillen in gezondheid en ontwikkeling tussen jonge kinderen uit gemarginaliseerde Roma-gemeenschappen (MRC's) en uit de algemene bevolking in Slowakije. Het onderzoek heeft tot doel de factoren te identificeren die bijdragen aan deze verschillen en interventies voor te stellen om deze aan te pakken.

Kernbevindingen zijn hogere niveaus van chronische stress bij moeders in MRC's, wat blijkt uit verhoogde haarcortisolconcentraties (HCC). Sociaaleconomische factoren spelen een mediërende rol in de relatie tussen MRC-afkomst en maternale stress. Kinderen van MRC's hebben een slechtere sociaal-emotionele en neuromotorische ontwikkeling dan hun leeftijdsgenoten in de algemene bevolking, waarbij maternale HCC correleert met de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

De studie laat zien dat stress bij moeders een negatieve invloed heeft op de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kinderen. Ook zorgt deze stress ervoor dat moeders strenger opvoeden. Dit strengere opvoeden verklaart een deel van de negatieve invloed van de stress, maar het volledige verband wordt niet helemaal duidelijk.

Professionals identificeerden 90 maatregelen die een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen in MRC's zouden kunnen verbeteren, onderverdeeld in vier clusters. Het verbeteren van de leefomstandigheden werd geprioriteerd als het meest dringende cluster van maatregelen, terwijl gemeenschapsinterventies gericht op de overdracht van cultureel kapitaal het meest haalbaar werden geacht. Er werden echter financiële en institutionele belemmeringen vastgesteld, met name voor maatregelen gericht op verbetering van de leefomstandigheden en de toegang tot basisinfrastructuur.

Dit onderzoek benadrukt het belang van gerichte interventies om sociaaleconomische achterstanden en maternale stress te verminderen en positieve opvoedingspraktijken te bevorderen. Cultureel passende programma's en een multisectorale strategie voor voor- en vroegschoolse educatie en zorg zijn van cruciaal belang om deze achterstanden doeltreffend aan te pakken. Dit onderzoek leidt tot een oproep voor evidence-based beleid en interventies om de gezonde ontwikkeling van kinderen in MRC's te ondersteunen.