Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The gut microbiome in cardiovascular and gastrointestinal disease - from exploration to prediction

Promotie:Mw. F.M. (Femke) Prins
Wanneer:07 mei 2025
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. R.K. (Rinse) Weersma, prof. dr. P. (Pim) van der Harst
Copromotors:dr. E. (Erik) Lipsic, dr. R. Gacesa
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The gut microbiome in cardiovascular and gastrointestinal
disease - from exploration to prediction

Het darmmicrobioom bij hart- en vaatziekten en gastro-intestinale ziekten - van verkenning tot voorspelling

We leven in een wereld vol micro-organismen, niet alleen op om ons heen, maar ook binnenin ons eigen lichaam. Het darmmicrobioom, ook wel darmflora genoemd, bestaat uit miljarden bacteriën, virussen, gisten en schimmels die in onze darmen leven. Deze micro-organismen spelen een cruciale rol in onze gezondheid: ze helpen bij de vertering van voedsel en ondersteunen ons immuunsysteem. In de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat verstoringen in het microbioom geassocieerd zijn met diverse aandoeningen, waaronder inflammatoire darmziekten (IBD), darmkanker en cardiovasculaire aandoeningen.

In dit proefschrift van Femke Prins is de samenstelling van het microbioom onderzocht in hart- en vaatziekten, en gekeken of we het microbioom als biomarker kunnen gebruiken in de kliniek om darmziekten beter te diagnosticeren, en het beloop van de ziekte en therapierespons te voorspellen. De resultaten toonden aan dat het microbioom bij IBD en het Lynch-syndroom verschilt van dat bij gezonde mensen, wat mogelijk kan helpen bij het stellen van een diagnose, maar de voorspellende waarde voor ziekteprogressie en therapierespons bleek nog beperkt. Bij hart- en vaatziekten bleken bepaalde bacteriën geassocieerd met cardiovasculaire risiconiveaus. Daarnaast werd er een verband gevonden tussen TMAO-niveaus (een stof gemaakt door darmbacteriën) en de ernst van een hartaanval.

Deze bevindingen dragen bij aan het groeiende begrip van de rol van het microbioom in ziektes. Hoewel deze kennis op dit moment nog niet direct toepasbaar is in de klinische praktijk, is de toekomst veelbelovend voor het integreren van het microbioom in de kliniek.