Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Metabolic syndrome and employment exit

Longitudinal findings from the Lifelines Cohort Study and Biobank
Promotie:K. (Katharina) Runge
Wanneer:21 oktober 2024
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. C.J.I.M. (Kène) Henkens, prof. dr. U. (Ute) Bultmann
Copromotor:S.K.R. van Zon
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Metabolic syndrome and employment exit

Metabool syndroom en uittreding uit de arbeidsmarkt

De vergrijzing van de Nederlandse bevolking leidt tot een krimpende en verouderende beroepsbevolking. Veel oudere werknemers verlaten, ondanks het arbeidsmarktbeleid om langer door te blijven werken, nog steeds vroegtijdig de arbeidsmarkt, vaak als gevolg van chronische ziekten. Een mogelijke  risicofactor voor vroegtijdige uitdiensttreding is de groeiende globale epidemie van het Metabool Syndroom (MetS). MetS is een vroege risicofactor voor chronische cardio-metabole ziekten en bestaat uit een combinatie van hoge bloeddruk, abdominale obesitas en/of ongunstige lipide en glucose bloedwaarden.

In dit proefschrift van Katharina Runge wordt de relatie tussen MetS en vroegtijdige uitdiensttreding bij werknemers van middelbare en oudere leeftijd onderzocht. Longitudinale gegevens uit de Lifelines Cohort Study en Biobank laten zien dat MetS zowel een risicofactor als een uitkomst is van vroegtijdige uitdiensttreding. MetS verhoogt vooral het risico voor arbeidsongeschiktheid en in mindere mate het risico voor werkloosheid. Werknemers in lager geschoolde beroepen en handarbeid lopen het grootste risico op het ontstaan van MetS. Dit is gedeeltelijk te verklaren door ongezond gedrag onder werknemers in deze beroepen, dat wil zeggen, een combinatie van roken, minder lichamelijke activiteit, lagere voedingskwaliteit en/of hogere alcoholconsumptie.

Dit proefschrift concludeert dat het voorkómen en behandelen van MetS het gezonde arbeidsleven van werknemers van middelbare en oudere leeftijd zou kunnen verlengen. Geïntegreerde MetS-preventie- en behandelingsstrategieën zijn nodig, afgestemd op de behoeften van specifieke risicogroepen onder werknemers. Verder is er meer bewustzijn nodig over de gevolgen van MetS voor de arbeidsmarkt onder beleidsmakers, werkgevers, binnen de bedrijfsgezondheidszorg en onder werknemers van middelbare en oudere leeftijd.