Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The identification of new molecular imaging targets in urologic carcinomas

Promotie:Mw. C.A.M. (Christa) van der Fels
Wanneer:13 september 2024
Aanvang:12:15
Promotors:prof. dr. I.J. de Jong, prof. dr. M.J.H. Witjes
Copromotor:dr. A.M. (Annemarie) Leliveld-Kors
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The identification of new molecular imaging targets in urologic
carcinomas

De identificatie van nieuwe moleculaire beeldvormingsdoelen bij urologische carcinomen

Chirurgisch wegnemen van de tumor is nog steeds de belangrijkste behandeling van blaas en peniskanker. Adequate stadiering (stadiumbepaling) is daarom erg belangrijk. Moleculaire Fluorescentie Beeldvorming (MFB) is een techniek die steeds meer wordt gebruikt om tumoren af te beelden. Hierbij wordt een target (antilichaam) gelabeld aan een fluorescentie stof. De target grijpt aan op de tumor en de fluorescentie stof zorgt ervoor dat op deze manier de tumor met speciale camera’s in beeld kan worden gebracht tijdens een operatie.

In het eerste deel van dit proefschrift van Christa van der Fels zijn verschillende antilichamen getest om te onderzoeken welke het best tot expressie komt in blaas- en peniskanker. EpCAM kwam het best tot expressie in blaaskanker en EGFR bleek het best tot expressie te komen in peniskanker.

In het tweede deel van het proefschrift is EGFR als target (Cetuximab) gebruikt voor MFB om peniskanker in beeld te brengen en snijvlakken te beoordelen. De tumor-tot-achtergrond-ratio (TAR) van Cetuximab in weefsel lamellen bleek 1.51. Bij één patiënt werd een fluorescente spot gezien in het resectievlak, die correspondeerde met een tumor positief resectievlak.

In het laatste hoofdstuk werden verschillende camera’s vergeleken in verschillende lichtspectra, om te onderzoeken waarmee de beste contrast afbeeldingen worden gemaakt. Deze camera’s werden op peniskanker en kanker van de mondholte getest. Bij tumoren van de mondholte bleek dat nabij-infrarood beeldvorming betere contrastbeelden toonden dan shortwave infrarood beeldvorming. Bij peniskanker bleek de TAR niet significant verschillend te zijn, maar werd wel een hogere contrast-tot-ruis ratio over een lijn gezien met behulp van de shortwave infrarood beeldvorming.