Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Acute flaccid myelitis and enterovirus D68

‘Where neurologist and microbiologist meet’
Promotie:dr. J. Helfferich
Wanneer:06 september 2023
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. O.F. (Oebo) Brouwer, prof. dr. H.G.M. (Bert) Niesters
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Acute flaccid myelitis and enterovirus D68

Acute flaccid myelitis en enterovirus D68 

Polio of ‘kinderverlamming’ maakte in het midden van de vorige eeuw veel slachtoffers. Dankzij een vaccin tegen het poliovirus komt het wereldwijd nog maar zelden voor. De afgelopen 10 jaar zijn echter kinderen met eenzelfde beeld gezien veroorzaakt door andere virussen, waaronder het enterovirus D68. Deze aandoening met soms ernstige verlammingsverschijnselen, wordt ongeacht het veroorzakende virus tegenwoordig ‘acute flaccid myelitis’ (AFM) genoemd. 

Ernstige zwakte in armen en benen 

In 2016 werden voor het eerst in Nederland kinderen hiermee gezien. Deze ontwikkelden in zeer korte tijd ernstige zwakte in armen en benen, maar soms ook van ademhalingsspieren. Bij een deel was sprake van blijvende ernstige beperkingen. Ze waren allemaal volledig gevaccineerd en er werd geen poliovirus bij hen gevonden. Bij een aantal kon wel enterovirus D68 in de luchtwegen worden aangetoond. Dit is een virus dat meestal een verkoudheid veroorzaakt en soms een longontsteking. In zeldzame gevallen kan het cellen in het ruggenmerg aantasten waardoor de verlammingen ontstaan.  

AFM moeilijk te herkennen 

Dit ziektebeeld is zeldzaam, in Nederland gaat het om twee gevallen per jaar. Voor artsen is het moeilijk om AFM te herkennen en te onderscheiden van andere ziekten met acute verlammingsverschijnselen. Daarom zochten we in ons onderzoek naar handvatten om de diagnose beter te kunnen stellen. Een samenwerking tussen neuroloog en microbioloog blijkt hierbij zeer waardevol. Er is nog geen behandeling mogelijk, maar onderscheid met wel behandelbare aandoeningen is daarom essentieel. We moeten ons bewust blijven van het voorkomen van AFM en nieuwe gevallen goed monitoren. Dit opent hopelijk de deur richting behandeling en mogelijk ook naar preventie door vaccinatie.