Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Vancomycin-based tracers for bacteria-targeted imaging of infection

Promotie:G.B. (Gerbren) Spoelstra
Wanneer:20 november 2024
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. P.H. (Philip) Elsinga, prof. dr. J.M. (Jan Maarten) van Dijl
Copromotor:dr. F.F.A. IJpma
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Vancomycin-based tracers for bacteria-targeted imaging of
infection

Vancomycine-gebaseerde tracers voor bacteriegerichte beeldvorming van infecties

Bacteriële infecties vormen een groot probleem in vrijwel alle medische disciplines. Deze infecties worden vaak verkeerd gediagnosticeerd of behandeld, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals langdurige ziekenhuisopnames, verlies van ledematen, of zelfs de dood. Huidige medische beeldvormingsmethoden, die worden gebruikt voor de detectie van bacteriële infecties hebben vaak moeite om infectie van ontsteking te onderscheiden. Betere detectiemethoden zijn nodig, omdat vroege en nauwkeurige detectie van infecties de uitkomsten voor patiënten aanzienlijk kan verbeteren.

In dit proefschrift van Gerbren Spoelstra is een strategie ontwikkeld voor de niet-invasieve detectie van bacteriën. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het natuurlijke vermogen van het antibioticum vancomycine om te binden aan Gram-positieve bacteriën, die vaak de oorzaak zijn van orthopedische en trauma-gerelateerde infecties. Door een radioactieve marker (fluor-18) aan vancomycine te koppelen, is het mogelijk om de ophoping van deze nieuwe tracers op de infectieplaatsen te visualiseren met behulp van positronemissietomografie. Dit stelt artsen in staat om bacteriële infecties zichtbaar te maken, iets wat met huidige klinische methoden moeilijk blijft.

In totaal werden drie vancomycine-gebaseerde tracers ontwikkeld en getest. Twee van deze tracers hadden een hoge affiniteit voor de bacterie Staphylococcus aureus, een beruchte veroorzaker van gewrichts- en botinfecties. Deze nieuwe tracers werden verder getest, zowel in laboratoriumomgevingen als in diermodellen van infecties. Hun potentieel kan worden aangetoond om zich op te hopen op de plaats van infectie, waardoor het mogelijk werd om onderscheid te maken tussen infectie en steriele ontsteking.

Dit onderzoek vormt een belangrijke stap naar een meer nauwkeurige, gerichte en niet-invasieve beeldvorming van infecties, met als uiteindelijke doel deze tracers te optimaliseren voor toekomstige klinische toepassingen en zo de zorg voor patiënten te verbeteren.