Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Diet, microbes & immune responses

Dissecting the role of diet and the gut microbiome in intestinal inflammation and cancer immunotherapy
Promotie:dr. L.A. Bolte
Wanneer:06 november 2024
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. R.K. (Rinse) Weersma, prof. dr. G.A.P. (Geke) Hospers
Copromotor:dr. R.J. Björk
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Diet, microbes & immune responses

Dieet, microben en immuunreacties

Chronische immuungemedieerde ziekten en kanker nemen wereldwijd toe, vooral in geïndustrialiseerde landen en steeds vaker ook in opkomende economieën. Hoe dit samenhangt met onze levensstijl en voeding, is een onderwerp van groot wetenschappelijk belang. Steeds meer studies tonen aan dat het darmmicrobioom, de gemeenschap van bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen in onze darmen, een belangrijke rol speelt in de regulatie van ons immuunsysteem, stofwisseling en medicijnresponsen. Dit proefschrift van Laura Bolte onderzoekt hoe voeding het darmmicrobioom beïnvloedt en welke impact dit heeft op inflammatoire darmziekten (IBD) en kankerbehandeling met immunotherapie.

Het eerste deel van het proefschrift onderzoekt de relatie tussen voeding, het darmmicrobioom en ontstekingen bij IBD-patiënten en de algemene bevolking. Een dieet rijk aan groenten, peulvruchten, granen, fruit, noten en vis hangt samen met meer bacteriën die ontstekingsremmende stoffen produceren. Bewerkte voedingsmiddelen, frisdrank, alcohol, vlees en fastfood daarentegen zijn gekoppeld aan bacteriën die bekendstaan om het bevorderen van darmontstekingen. Dit benadrukt het belang van voeding voor darmgezondheid en het verminderen van ontstekingen.

Het tweede deel van het proefschrift onderzoekt hoe voeding en het darmmicrobioom de effectiviteit van kankerbehandelingen, specifiek immuun checkpoint blokkade (ICB), beïnvloeden. Hoewel ICB veelbelovend is, werkt het niet bij alle patiënten. Het onderzoek suggereert dat een mediterraan dieet de effectiviteit van ICB kan verbeteren, en dat het darmmicrobioom een rol speelt in het bepalen van de behandelingsresultaten en bijwerkingen, zoals darmontstekingen.

Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten in hoe onze voeding het darmmicrobioom beïnvloedt en hoe voeding en het darmmicrobioom bijdragen aan ontstekingsziekten zoals IBD en de reactie van kankerpatiënten op immunotherapie.