Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

How green is your public speech?

Methods for organizations’ green intangible assets measurement in the digital era
Promotie:N. Ludovico, PhD
Wanneer:09 september 2024
Aanvang:09:00
Promotors:K.S. (Klaus) Hubacek, Prof, prof. dr. M. Bonaiuto
Copromotor:F. (Franco) Ruzzenenti, PhD
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
How green is your public speech?

Hoe groen is het gedrag van Europese organisaties?

Dit proefschrift van Ludovico Nuccio onderzoekt hoe Europese organisaties bijdragen aan duurzaamheid door hun digitale gedrag en de kennis die ze openbaar maken te analyseren. Het proefschrift biedt niet alleen een nieuw methodologisch kader voor het beoordelen van Groen Intellectueel Kapitaal (GIC), maar levert ook bewijs voor de relevantie van GIC als aanjager van duurzaamheid en biedt een effectieve leidraad voor organisaties die streven naar een balans tussen winstgevendheid en verantwoordelijkheid voor het milieu.

Het eerste deel van het proefschrift presenteert twee casestudies die de online kennis onderzoeken die organisaties openbaar maken en hun onderlinge relaties. De resultaten lieten zien dat de publieke perceptie van duurzaamheid voornamelijk wordt gevormd rond milieu- en economische aspecten. De sociale dimensie van duurzaamheid wordt voornamelijk geadresseerd door private bedrijven die de meest centrale organisaties zijn in het online relatienetwerk van de Nederlandse energietransitie.

Het tweede deel van het proefschrift richtte zich op MKB-bedrijven die actief zijn in de Europese energiesector en analyseerde de output van online openbaar gemaakte praktijken om een netwerkgebaseerd representatie- en meetkader te bieden van de kennis van bedrijven met betrekking tot duurzaamheid, bedoeld als onderdeel van hun Groen Intellectueel Kapitaal (GIC). De resultaten bevestigden dat het voorgestelde raamwerk substantieel overeenkomt met de GIC-theorie. Bedrijven met een hoog milieubewustzijn vertonen een meer verbonden kennisgrafiek, wat een hogere GIC betekent, wat leidt tot een groter innovatievermogen en betere economische prestaties. De voorgestelde GIC-maatstaf en het vermogen om innovaties te produceren zijn bovendien positief gerelateerd aan de duurzame energieprestaties op landniveau.