Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The extra mile

Perceived accessibility in rural areas
Promotie:dr. F.J. (Felix) Pot
Wanneer:07 september 2023
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. ir. T. (Taede) Tillema, prof. dr. S. (Sierdjan) Koster
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Ruimtelijke Wetenschappen
The extra mile

Stedelingen én plattelanders tevreden met bereikbaarheid voorzieningen

Door toegenomen mobiliteit en ruimtelijke schaalvergroting verdwijnen voorzieningen in plattelandsgebieden. Maar hoe problematisch is dit eigenlijk? Felix Pot analyseerde hoe mensen in landelijke gebieden van Nederland de toegang tot dagelijkse activiteiten beleven. 12% van de mensen in plattelandsgebieden ervaart problemen met het bereiken van gewenste activiteiten, tegenover 8% in de rest van het land. 

Ondanks dit verschil varieert de tevredenheid over bereikbaarheid tussen stedelingen en plattelanders niet zo sterk als het aanbod van voorzieningen. Mensen in het landelijk gebied zijn veelal even tevreden als in de stad. Plattelandsbewoners stellen namelijk doorgaans minder hoge eisen aan de aanwezigheid van lokale voorzieningen, en de meerwaarde van extra beschikbare activiteitenlocaties in meer stedelijke gebieden is slechts beperkt, omdat deze snel afneemt wanneer er al voldoende keuze is. 

Dit betekent echter ook dat in plattelandsgebieden, waar minder keuzemogelijkheden zijn, een verdere afname van het aantal beschikbare voorzieningen beneden een bepaald omslagpunt snel kan leiden tot een ontoereikend aanbod voor grotere groepen mensen. Bovendien ervaren mensen op het platteland een sterke afhankelijkheid van de auto, wat sociale normen rondom mobiliteit beïnvloedt en een gevoel van onrechtvaardigheid kan oproepen ten opzichte van plaatsen met meer mogelijkheden. 

Hieruit volgt dat het reflecteren op subjectieve ervaringen de beoordeling van bereikbaarheidsproblemen op het platteland verrijkt, wat helpt bij het vinden van een balans tussen sociale, milieugerichte en economische beleidsdoelstellingen. Het centraal stellen van hoe de toegang tot gewenste activiteiten wordt beleefd is daarmee essentieel voor doeltreffend bereikbaarheidsbeleid in landelijke gebieden.