Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The global financial cycle: measurement, transmission, and spillovers

Promotie:X. Tian
Wanneer:05 december 2024
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. J. (Jakob) de Haan
Copromotor:dr. J.P.A.M. (Jan) Jacobs
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
The global financial cycle: measurement, transmission, and
spillovers

De mondiale financiële cyclus: meting, transmissie en overloopeffectenDe wereldwijde financiële cyclus impliceert de gelijktijdige beweging van financiële marktprijzen en kapitaalstromen in verschillende landen. Een wereldwijde financiële cyclus kan ertoe leiden dat zelfs landen met flexibele wisselkoersen niet immuun zijn voor monetaire schokken vanuit belangrijke financiële centra zoals de VS. Dit fenomeen voedt het debat over het trilemma versus het dilemma in de internationale financiën. In haar proefschrift verkent Xin Tian deze controverse en onderzoekt ze het bestaan en de effecten van de wereldwijde financiële cyclus op nationale financiële markten.

In hoofdstuk 2 Tian construeert zowel een wereldwijde financiële cyclus als activa specifieke financiële cycli met behulp van dynamische factormodellen. Vervolgens vergelijkt Tian deze maatstaven met andere indicatoren en constateert ze een significante samenhang tussen onze maatstaven en twee in de literatuur geconstrueerde maatstaven voor de wereldwijde financiële cyclus, maar niet met de VIX-index.

In hoofdstuk 3 onderzoekt Tian of en hoe BRICS-landen zijn verschoven van een trilemma naar een dilemma situatie. Ze constateert dat een flexibel wisselkoersregime en kapitaalcontroles de impact van mondiale financiële schokken verminderen, wat de trilemma-theorie ondersteunt.

In hoofdstuk 4 onderzoekt ze de ruimtelijke afhankelijkheid van nationale financiële cycli tussen landen vanuit twee perspectieven: een globaal perspectief, waarin mondiale factoren financiële schommelingen in alle landen beïnvloeden, en een verbindingenperspectief, waarin onderlinge afhankelijkheden, zoals handel of kapitaalstromen, samenhang creëren tussen landen. Tot slot onderzoekt Tian in hoofdstuk 5, als casestudy, de tijdsafhankelijke relatie tussen diverse typen kapitaalstromen en de BBP-groei in China, en illustreert in hoeverre beperkingen op kapitaalstromen landen kunnen helpen om de invloed van de wereldwijde financiële cyclus te beperken.