Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Acute kidney injury in critically ill patients

a seemingly simple syndrome
Promotie:Mw. R. (Renske) Wiersema
Wanneer:05 oktober 2020
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. J.C.C. van der Horst, prof. dr. P.H.J. (Peter) van der Voort
Copromotor:dr. F. (Eric) Keus
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Acute kidney injury in critically ill patients

Acuut nierfalen bij ernstig zieke patiënten: een ogenschijnlijk eenvoudig syndroom

Wiersema richtte zich in haar proefschrift op nierfalen bij kritisch zieke patiënten. De nieren zijn kwetsbare organen die veel te verduren krijgen tijdens ernstige ziekte en behandelingen. Beiden kunnen aanleiding geven tot een plotse verslechtering van nierfunctie: Acute Kidney Injury (AKI). AKI is een van de meest voorkomende complicaties tijdens een opname op de Intensive Care (IC), en komt bij 20% tot 70% van de patiënten voor, afhankelijk van de gebruikte definitie. De exacte pathofysiologie is onduidelijk en er is geen behandeling, behalve het behandelen van andere aandoeningen en het voorkomen van behandelingen die schade geven aan de nier.

Risicofactoren voor AKI zijn bijvoorbeeld leeftijd, bijkomende ziekten en de aanwezigheid van ernstig verlaagde bloeddruk. Door de lage bloeddruk, bijvoorbeeld ten gevolge van onvoldoende volume in de bloedsomloop, kan verminderde doorbloeding van de nier een rol spelen bij het ontstaan van AKI. Echter is er steeds meer bewijs dat niet verminderde toevoer maar juist verminderde afvoer van bloed, ook wel verhoogde veneuze drukken of veneuze congestie genoemd, (ook) een rol speelt bij AKI. In haar proefschrift keek Wiersema met name naar veneuze congestie gemeten door echografie van meerdere organen. De associatie tussen variabelen gemeten bij lichamelijk onderzoek en echografie en AKI is onderzocht, waaruit bleek dat patiënten met tekenen van veneuze congestie meer kans hadden op het ontwikkelen van AKI. Een belangrijke bevinding was dat de verschillende methoden om zowel AKI als veneuze congestie te beschrijven, grote consequenties hadden voor het al dan niet voldoen aan de uitkomst, wat het trekken van conclusies en vergelijken met eerdere onderzoeken lastig maakt.

De observationele basis van de data in dit proefschrift betreft vooral hypotheses en is ondersteunend aan de huidige literatuur. Dit proefschrift toont vooral aan dat voor verder onderzoek eenduidig meten en helder definiëren van heel groot belang is. Op die manier zouden resultaten van gerandomiseerde studies meer bewijs kunnen leveren met betrekking tot vochtbeleid (en nierfalen) op de IC.

CV Renske Wiersema

Renske Wiersema (1996) studeert begin 2021 af als basisarts aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de Intensive Care van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: "Acute kidney injury in critically ill patients. A seemingly simple syndrome."