Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Investigation of hypernuclei with the WASA detector at the fragment separator at GSI

Promotie:Dhr. V. (Vasyl) Drozd
Wanneer:10 september 2024
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. N. (Nasser) Kalantar-Nayestanaki, prof. dr. C.H. Scheidenberger
Copromotors:M. (Myroslav) Kavatsyuk, Dr, dr. T.R. Saito
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Investigation of hypernuclei with the WASA detector at the fragment
separator at GSI

Onderzoek naar hypernuclei met de WASA-detector in de fragment separator bij GSI

In de kern- en deeltjesfysica heeft het streven naar begrip van de fundamentele natuurkrachten geleid tot de ontwikkeling van vele theoretische modellen en vernuftige experimentele technieken. Het onderwerp van het proefschrift van Vasyl Drozd betreft de zogenaamde hyperkernen: atoomkernen die hyperonen bevatten. Hyperonen zijn deeltjes die strange-quarks bevatten. Die eigenschap maakt hyperonen uitermate geschikt om de werking van kernkrachten en baryonische interacties met up-, down- en strange-quarks te bestuderen.

De kern van zijn proefschrift betreft de experimenten met de WASA-FRS opstelling, uitgevoerd van januari tot maart 2022 op het GSI in Darmstadt (Duitsland), en de voorbeidingen en voorlopige analyse daarvan. Het experiment is een tweede-generatie onderzoek volgend op het HypHI-experiment, dat reeds in 2009 werd uitgevoerd. Met deze experimenten wordt gezocht naar oplossingen aangaande een aantal kernfysische raadsels, waaronder de onvoorspeld korte vervaltijd van het hypertriton, en het mysterie van de al dan niet bestaande nnΛ gebonden toestand, die in strijd zijn met de huidige theoretische modellen.

Het voornaamste oogmerk van het experimentele ontwerp is de inpassing van een meercomponenten groot-acceptatie magnetische spectrometer met een WASA-detector in het midden-focaalvlak van de Fragment Separator. De andere helft van de Fragment Separator dient als een hoge-resolutie magnetische spectrometer. Deze opstelling maakt het mogelijk om gelijktijdig deeltjes te detecteren die onder grote en kleine hoeken (binnen het acceptatie-bereik) zijn uitgestoten.

Het proefschrift beschrijft de experimentele voorbereidingen, waaronder de ontwikkeling van nieuwe detectoren zoals vezeldetectoren, en de bediening van de supergeleidende solenoïdemagneet. Tevens worden de initiële data-analysemethoden en enkele voorlopige resultaten besproken.