Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Optimizing methylphenidate treatment in youths - beyond ADHD symptoms

From guideline adherence to long-term evaluations
Promotie:drs. P.T. Rosenau
Wanneer:04 september 2024
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. P.J. (Pieter) Hoekstra, prof. dr. B.J. (Barbara) van den Hoofdakker
Copromotor:dr. A. (Andrea) Dietrich
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Optimizing methylphenidate treatment in youths - beyond ADHD
symptoms

Optimalisatie van de behandeling met methylfenidaat bij jongeren – voorbij ADHD-symptomen

Methylfenidaat is het meest gebruikte medicijn voor de behandeling van ADHD. Hoewel de korte termijneffecten goed bekend zijn, zijn de lange termijneffecten veel minder duidelijk.

In het eerste deel van zijn onderzoek heeft Paul Rosenau de effecten onderzocht van het stoppen met methylfenidaat (d.w.z. overschakelen naar een placebo) na ongeveer één jaar gebruik. Over het algemeen bleef methylfenidaat effectiever dan een placebo, gebaseerd op leerkrachtbeoordelingen. Echter, een grote subgroep kinderen kon stoppen met methylfenidaat zonder verslechtering. Toch bleven veel van deze kinderen  methylfenidaat gebruiken. Stoppen of een kritische herbeoordeling van de dosering zou passender zijn. Verder is bevonden dat methylfenidaat na twee jaar of langer nog steeds een positief effect heeft op het werkgeheugen.

In het tweede deel van de thesis is er gekeken naar de mate waarin clinici zich houden aan de richtlijnen bij het voorschrijven van methylfenidaat. Er is bevonden dat de naleving van richtlijnen verbeterd kan worden, zowel tijdens de initiële dosisbepaling als bij vervolgafspraken. Frequentere follow-ups, betere registratie van lengte en gewicht, en het gebruik van gevalideerde vragenlijsten kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van potentiële risico’s en onnodig gebruik van methylfenidaat.

Tot slot vond Rosenau in een grote database dat een betere therapietrouw aan ADHD-medicatie het risico op kleine overtredingen bij adolescenten vermindert, wat het belang van regelmatige follow-ups en monitoring onderstreept.

Het onderzoek toont aan dat het optimaliseren van methylfenidaat delicaat is: na één jaar hebben veel kinderen baat bij een herbeoordeling van de dosering of kunnen ze stoppen met de medicatie, maar gebruik ervan kan ook delinquent gedrag verminderen. Daarom is er behoefte aan een praktische, systematische evaluatiemethode voor klinisch gebruik die meerdere domeinen beoordeelt en helpt bij het opstellen van gepersonaliseerde behandelplannen.