Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Dietary influences on cognitive functions: insights from experimental crossover studies

Promotie:Dhr. A. (Ahmet) Altinok
Wanneer:12 september 2024
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. E.G. (Elkan) Akyürek, prof. dr. D.H. (Hedderik) van Rijn
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Dietary influences on cognitive functions: insights from
experimental crossover studies

Invloed van cacao en koffie op cognitieve functies

Voedingssupplementen worden vaak gebruikt om cognitieve functies en capaciteiten te verbeteren of te versterken. In dat opzicht zijn koffie en cacao wereldwijd de meest geconsumeerde producten. Ahmet Altinok onderzocht de impact van dergelijke voedingselementen. De focus lag voornamelijk op de acute effecten van cacao-flavanolen op specifieke cognitieve functies. Voorbeelden zijn het werkgeheugen, ruimtelijke en temporele aandacht, maar ook cognitieve controle en inhibitiecontrole.

Het onderzoek werd gebaseerd op de wisselende en soms voorlopige resultaten van eerdere studies. De verwachte taakeffecten werden inderdaad geobserveerd, waaronder het effect van ‘aandachtsknipper’, een geheugenladingseffect en een congruentie-effect. Altinok gebruikte dezelfde aanpak om ook de interactie van cafeïne met cacao-flavanolen te onderzoeken en de effecten van GABA op werkgeheugen, ruimtelijke en temporele aandacht. Dat gebeurde door middel van vier gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde, gender-gebalanceerde, tegenbalans cross-over-proeven bij gezonde jongvolwassenen.