Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Improving maternal health outcomes in rural Rwanda

Promotie:dr. E. Tayebwa
Wanneer:23 september 2024
Aanvang:09:00
Promotor:prof. dr. J. (Jelle) Stekelenburg
Copromotors:dr. Y.M. Kim, dr. J. van Dillen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Improving maternal health outcomes in rural Rwanda

Verbetering van de gezondheid van moeders in landelijk Rwanda

In Rwanda is grote vooruitgang geboekt op het gebied van het terugdringen van moedersterfte. Desondanks is het aantal gevallen van moedersterfte nog steeds te hoog, zeker als je weet dat bijna alle gevallen van moedersterfte worden veroorzaakt door aandoeningen die te voorkomen of te behandelen zijn: bloeding na de bevalling, niet-vorderende baring, bloedvergiftiging en hypertensieve aandoeningen.

Een van de belangrijkste oorzaken van het feit dat vrouwen met deze aandoeningen vaak te laat verschijnen in het ziekenhuis is de afstand tussen hun woonplaats en het ziekenhuis. Omdat transportmiddelen dan ook nog eens schaars zijn, moeten patiënten vaak lopend die afstand overbruggen. Om de problemen die door de vertraging kunnen ontstaan te voorkomen, zijn zogenaamde moederwachthuizen internationaal als interventie voorgesteld. In meerdere landen zijn hiermee goede resultaten behaald. Ook in Rwanda is een moederwachthuis en in van de studies in dit proefschrift van Edwin Tayebwa wordt het effect daarvan op de uitkomst van de zorg onderzocht. Ook het effect van de implementatie van een surveillance systeem in Rwanda wordt in dit proefschrift onderzocht.

In dit proefschrift wordt het model van de World Health Organization voor de kwaliteit van zorg gebruikt om de verschillende studies, die worden gerapporteerd met elkaar in verband te brengen. In het oog springende uitkomsten van de studies die werden gedaan, waren dat moedersterfte besprekingen in veel ziekenhuizen nu zijn opgestart. Het in andere landen al gevonden positieve effect op de uitkomst van de zwangerschap en de baring bij vrouwen die in een moederwachthuis verbleven, werd ook in Rwanda gevonden. Bovendien waardeerden de vrouwen het verblijf in het moederwachthuis, dat zij zagen als een veilige en huiselijke omgeving waar goede kwaliteit van voorzieningen aanwezig was en tijdig zorg werd gegeven aan vrouwen met complicaties tijden tijdens de zwangerschap of bij vrouwen bij wie de baring begon.

In het laatste hoofdstuk van het proefschrift worden de resultaten van de vier verschillende studies besproken binnen de kaders van de internationale literatuur en worden aanbevelingen geformuleerd om de zorg voor zwangere vrouwen en pasgeborenen in op het platteland van Rwanda nog weer verder te gaan verbeteren.