Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The digital revolution in asthma care: unlocking the potential of smart inhalers

Promotie:S.J. van de Hei, MSc
Wanneer:18 december 2024
Aanvang:12:45
Promotors:dr. J.F.M. (Job) van Boven, prof. dr. M.J. (Maarten) Postma
Copromotor:dr. J.W.H. (Janwillem) Kocks
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The digital revolution in asthma care: unlocking the potential of
smart inhalers

De digitale revolutie in astmazorg: het potentieel van slimme inhalatoren ontsluiten

Bijna de helft van de patiënten met astma heeft aanhoudende klachten, wat leidt tot meer ziektelast en hogere kosten. Factoren die hierbij een rol spelen zijn over- en onderdiagnose, therapieontrouw en een suboptimale inhalatietechniek. In dit proefschrift onderzocht Susanne van de Hei de potentie van digitale inhalatoren bij de behandeling van astma.

Het implementeren van innovaties zoals slimme inhalatoren in het zorgsysteem kent verschillende belemmeringen. De onderzoeken die beschreven worden in dit proefschrift demonstreren de effectiviteit en het kostenbesparende potentieel van slimme inhalatoren. Dit zijn twee belangrijke uitkomsten die de implementatie van slimme inhalatoren kunnen bevorderen. Toekomstige onderzoeken zullen zich moeten richten op het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, het definiëren van doelgroepen voor het gebruik van slimme inhalatoren, en het uitvoeren van langetermijn kosteneffectiviteitsanalyses en implementatiestudies. Voor een succesvolle implementatie lijkt het noodzakelijk dat het zorgsysteem overstapt naar een hybride zorgmodel. Dit vereist onder andere veranderingen in werkafspraken en protocollen, de ontwikkeling van nieuwe vergoedingsmodellen, het verzekeren van compatibiliteit van slimme inhalatoren met elektronische patiëntendossiers, en het aanpakken van zorgen omtrent datagebruik en privacy.

Het omarmen van innovaties zoals slimme inhalatoren kan leiden tot efficiëntere behandeling van astma en kan daarmee mogelijk de druk op de gezondheidszorg verminderen. We gaan toe naar digitalisatie in de gezondheidszorg, wat ons de kans biedt om astmazorg, maar ook gezondheid in het algemeen op een slimmere en meer gepersonaliseerde manier te benaderen.

In dit onderzoek werd allereerst de kwaliteit en klinische bruikbaarheid van spirometrie in de eerstelijnszorg geëvalueerd. Hoewel longartsen en huisartsen meer dan 87% van de spirometrietests als klinisch bruikbaar beoordeelden, voldeed slechts 13% aan de ATS/ERS-kwaliteitscriteria.

Vervolgens werd een review uitgevoerd naar therapietrouw-bevorderende interventies voor volwassenen met astma of COPD. Er werd een evidence-based toolkit ontworpen, die zorgverleners kan helpen in het personaliseren van de therapietrouw-behandeling door interventies in te zetten afgestemd op de behoeften van patiënten. De cluster-gerandomiseerde ACCEPTANCE studie liet zien dat digitale inhalatoren therapietrouw op de korte termijn en astmacontrole verbeterde, maar er werd geen significant langetermijn effect op therapietrouw gevonden.

De percepties van stakeholders omtrent de implementatie van digitale inhalatoren in het Nederlandse zorgsysteem werden onderzocht. Belangrijke aandachtspunten voor grootschalige implemantie zijn bewijs van effectiviteit, gebruiksvriendelijkheid, de workflow binnen zorgorganisaties, compatibiliteit, vergoedingsregelingen, en databeveiliging en toegang tot data.

Tot slot werd de lange termijn kosteneffectiviteit van digitale inhalatoren bij patiënten met moeilijk behandelbaar astma aangetoond, met geschatte kostenbesparingen tussen de €3.207 (tijdshorizon en interventieduur van 1 jaar) tot €26.309 (tijdshorizon en interventieduur van 10 jaar) per patiënt. Deze besparingen werden voornamelijk gedreven door een lager aandeel patiënten dat biologicals nodig heeft door optimalisatie van therapietrouw en inhalatietechniek.