Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

(A)biotic lifecycle controls of multiannual delayed gametophytes of Laminariales (brown seaweeds)

Promotie:Dhr. A.P.J. (Alexander) Ebbing
Wanneer:03 mei 2022
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. K.R. (klaas) Timmermans, prof. dr. R. Pierik, prof. dr. T.J. Bouma
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
(A)biotic lifecycle controls of multiannual delayed gametophytes of
Laminariales (brown seaweeds)

Grootschalige zeewierteelt een stap dichterbij

Zeewier is een bron van duurzaam eiwit staat en staat volop in de belangstelling als alternatief voor reguliere landbouwgewassen. Zeewier kan gecultiveerd worden zonder zoetwater, zonder bemesting, en zonder landbouwgrond. Om zeewierteelt mogelijk te maken is het noodzakelijk de levenscyclus van zeewier volledig te begrijpen. Kelp is de meest gecultiveerde zeewiersoort op aarde en behoort tot de bruinwieren De levenscyclus van kelp lijkt op die van varens. Net als varens kan volwassen kelp sporen maken, die vrij rondzweven in het zeewater totdat ze zich vast hechten. De sporen ontwikkelen zich dan tot mannelijke en vrouwelijke gametofyten, een tussenstadium in de voortplanting. Deze gametofyten hebben interessante eigenschappen omdat ze fotosynthetiseren en zich zowel seksueel als aseksueel kunnen voorplanten.

Tijdens zijn promotieonderzoek onderzocht Alexander Ebbing de omgevingsfactoren die bepalen of de gametofyten zich geslachtelijk voortplanten, dat wil zeggen eicellen en zaadcellen maken. Zijn onderzoek bracht in kaart hoe licht, temperatuur en de dichtheid van wier in de cultuur de seksuele voortplanting van gametofyten stuurt. Dit is niet alleen vanuit fundamenteel wetenschappelijk oogpunt erg interessant, maar ook heel nuttig voor de zeewierindustrie. Want met de nieuw verkregen kennis is het  mogelijk de levenscyclus van kelp beter te beïnvloeden en daarmee op elk gewenst moment van het jaar jonge zeewierplantjes te produceren voor de zeewier boerderij. Het helpt ook bij veredeling van kelp, om hoog-productiever variëteiten te ontwikkelen. Met het onderzoek van Ebbing is een belangrijke stap gezet in de domesticatie van kelp, wat grootschalige zeewier aquaculture op open zee weer een stapje dichterbij brengt.

Het promotieonderzoek van Alexander Ebbing vond plaats bij de afdeling CIO-Oceans van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG). Hij werkt nu als postdoc onderzoeker bij het NIOZ en als Research Specialist bij Hortimare.

Zie ook dit interview met Ebbing in een uitzending van VPRO's Tegenlicht.