Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Oral health nursing in psychosis care

From knowledge to action
Promotie:Mw. S.A. (Sonja) Kuipers
Wanneer:28 november 2024
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. S. (Stynke) Castelein, prof. dr. T.C. Boonstra
Copromotor:dr. L. Kronenberg
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Oral health nursing in psychosis care

De rol van mondgezondheid bij psychoses

Van GGZ-verpleegkundigen wordt verwacht dat zij holistische zorg bieden, maar mondzorg wordt vaak niet als hun primaire taak beschouwd. Het onderzoek van Sonja Kuipers belicht echter de noodzaak van mondzorg in de begeleiding van jongvolwassenen met een psychotische stoornis, met speciale aandacht voor de rol van GGZ-verpleegkundigen. Het onderzoek toont aan dat patiënten met een eerste psychose vaak kampen met een slechtere mondgezondheid door diverse risicofactoren zoals verminderde zelfzorg, psychologische symptomen, en sociaaleconomische beperkingen.

Het proefschrift beschrijft persoonlijke ervaringen van patiënten die aanvankelijk tevredenheid over hun mondgezondheid melden, maar al snel een achteruitgang merken. Belangrijke risicofactoren zoals tabaksgebruik, een dieet rijk aan suikers en beperkte toegang tot tandheelkundige zorg worden geïdentificeerd. Er wordt vastgesteld dat de kwaliteit van leven, in termen van mondgezondheid, significant lager is bij deze groep, wat de noodzaak van gerichte interventies benadrukt.

Het proefschrift brengt verschillende interventies in kaart uit huidige literatuur en ontwikkelt een nieuwe tool. Deze tool is gericht op het vergroten van de bewustwording en kennis bij GGZ-verpleegkundigen door middel van een brochure met een screener. De haalbaarheid van deze brochure is positief ontvangen in de praktijk, en het biedt een basis voor verdere ontwikkeling van interventies.

Dit werk onderstreept het belang van een proactieve benadering van GGZ-verpleegkundigen in de mondzorg van patiënten met een eerste psychose en wijst op de noodzaak van integratie van mondzorg binnen de bredere GGZ-praktijk. Verder onderzoek zou zich moeten richten op de effectiviteit van de ontwikkelde tool en de langetermijneffecten daarvan op zowel mondgezondheid als algemene gezondheidsuitkomsten van de patiënten.