From recognizing malnutrition to recognizing risk factors for malnutrition: improving nutritional care
Promotie: | P. Dewansingh |
Wanneer: | 03 maart 2025 |
Aanvang: | 09:00 |
Promotors: | C.P. (Cees) van der Schans, prof. dr. H. Jager-Wittenaar |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Medische Wetenschappen / UMCG |

Van het herkennen van ondervoeding naar het herkennen van risicofactoren voor ondervoeding: het verbeteren van de voedingszorg
Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem in ziekenhuizen en bij oudere volwassenen, veroorzaakt door verminderde inname/opname van voeding, ziekte, veroudering of een combinatie hiervan. Dit proefschrift van Priya Dewansingh onderzocht verschillen tussen screeningsmethoden, risicofactoren van ondervoeding om zo ondervoeding te voorkomen en behandelen. De Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form (PG-SGA SF) identificeerde meer patiënten met risico op ondervoeding dan de Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ) en bleek voorspellend voor langere ziekenhuisopnames. Proactieve screening met de PG-SGA SF vereist echter extra middelen, scholing en interprofessionele samenwerking, omdat barrières zoals tijdgebrek en gebrek aan kennis de implementatie kunnen bemoeilijken.
Ook richtte het onderzoek zich op thuiswonende oudere volwassenen. Een systematische review en meta-analyse toonden aan dat eiwitsuppletie een positief effect heeft op lichaamsgewicht, met name bij kwetsbare ouderen, zoals ouderen met risico op ondervoeding, (pre-)frail, bedlegerig of ouder dan 70 jaar. Het effect was sterker bij studies met een duur van zes maanden. Vitamine D-suppletie verbeterde de mobiliteit (Timed-Up-and-Go-test), maar had geen significant effect op andere fysieke testen. Daarnaast bleek uit ander onderzoek dat oudere volwassenen met overgewicht en obesitas vaak onvoldoende vitamine D en eiwitten binnenkrijgen, wat hun fysieke functies kan verminderen.
Dit proefschrift benadrukt het belang van vroegtijdige screening, proactieve interventies en preventieve benaderingen om ondervoeding en de gevolgen ervan, zoals langere ziekenhuisopnames en verminderde kwaliteit van leven, te minimaliseren.