Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Daily oral care for older people

Promotie:L.F. Weening-Verbree
Wanneer:15 januari 2025
Aanvang:14:30
Promotors:C.P. (Cees) van der Schans, prof. dr. S.U. (Sytse) Zuidema, dr. A.A. (Annemarie) Schuller
Copromotor:J.S.M. Hobbelen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Daily oral care for older people

Dagelijkse mondzorg voor ouderen

Dit proefschrift van Linet Weening/Verbree heeft als doel bij te dragen aan het verbeteren van de dagelijkse mondzorg voor ouderen en het vergroten van de kennis en verbeteren van de houding van zorgverleners, met betrekking tot mondgezondheid en mondverzorging, zowel in verpleeghuizen als in de thuiszorg.

Allereerst werd onderzocht welke implementatiestrategieën zijn gebruikt om mondzorgprogramma’s in het verpleeghuis te implementeren en wat hun effect was. Kennisvergroting als strategie wordt het meest toegepast. Mondzorgprogramma’s zijn vooral effectief in kennisvergroting en verbeteren van de houding van verzorgend personeel. De mondhygiëne van ouderen met een kunstgebit verbeterde meer dan die van ouderen met natuurlijke tanden en kiezen.

Een tweede deel richtte zich op de implementatie van een programma voor mondzorg in de thuiszorg in Friesland. Dit Sûne Mûle programma verbeterde de mondgezondheid en mondhygiëne van ouderen en vergrootte de kennis van thuiszorgmedewerkers. Uit een kwalitatieve evaluatie bleek dat deelnemers het programma positief hadden ervaren, maar dat scholing voor thuiszorgmedewerkers nodig blijft.

In het derde deel werd de kwaliteit beoordeeld van bestaande instrumenten voor het beoordelen van de mondgezondheid van ouderen door niet-tandheelkundige zorgverleners. Van de meeste instrumenten was de methodologische kwaliteit van enkele meeteigenschappen slecht. Het door ons ontwikkelde ‘Stoplicht’ voor thuiszorgmedewerkers, bleek niet sensitief en specifiek genoeg om ouderen naar een mondzorgprofessional te verwijzen.

Dit proefschrift geeft inzicht in de effecten van de implementatie van mondzorgprogramma’s in verschillende zorgsettingen. Het belang van deze implementaties wordt onderstreept door de positieve effecten op kennis en houding van verzorgend personeel en de mondhygiëne van ouderen.