Lactococcus lactis bacteriophages: phage-host interaction and phage transduction
Promotie: | Mw. B. (Barbara) Marcelli |
Wanneer: | 13 maart 2020 |
Aanvang: | 14:30 |
Promotors: | O.P. (Oscar P) Kuipers, prof. dr. J. Kok |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Science and Engineering |

Nieuwe inzichten in virussen die melkzuurbacterie infecteren
Lactobacillus lactis is een grampositieve bacterie die op grote schaal wordt gebruikt als startercultuur voor de productie van verschillende gefermenteerde zuivelproducten, waaronder een grote verscheidenheid aan zachte en harde kazen. L.lactis speelt een cruciale rol in de zuivelproductie, omdat het de fermentatie van suiker in de rauwe melk in gang zet, wat nodig is om het productieproces te starten Bovendien beïnvloeden verschillende tussen- en eindproducten van het L.lactis-metabolisme de smaak en textuur van het uiteindelijke gefermenteerde voedsel. Naast het leveren van waardevolle informatie die gebruikt kan worden om voedselfermentatieprocessen te verbeteren is onderzoek naar bacteriofagen (bacterie-virussen) van L.lactis van groot belang, omdat het referentie informatie kan bieden voor onderzoek naar bacteriofagen die grampositieve bacteriën infecteren.
Het onderzoek van Barbara Marcelli heeft nieuwe inzichten opgeleverd in de interactie tussen de lactococcenbacteriofaag en diens gastheer, met name over herkenning van gastheer receptoren, adaptatiemechanismen van bacteriofagen naar nieuwe gastheren en omgevingen, en genoomstructuur en samenstelling.
Het promotieonderzoek van Barbara Marcelli vond plaats bij de afdeling Moleculaire Genetica van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), met financiering via de stichting Be-Basic.