Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof. dr. M.H. (Martin) de Borst: Veerkracht: gezondheid in hart en nieren

Wanneer:vr 28-06-2024 14:15 - 15:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
decoratieve afbeelding

Terwijl de geneeskunde veelal is gericht op het genezen van ziektes, is er minder aandacht voor het bevorderen van gezondheid. Op 28 juni zal Martin de Borst vertellen welke biologische processen een rol spelen in het ontwikkelen van veerkracht in ons lichaam, en hoe we deze kunnen bevorderen om ziekte voor te zijn.

Nierschade: silent killer

Het onderzoek van De Borst richt zich met name op chronische nierschade, een ziekte die 10% van de bevolking wereldwijd raakt. Nierschade heeft een enorme impact – niet alleen omdat het een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten, wat ertoe leidt dat nierschade in 2040 de vijfde doodsoorzaak in de wereld zal zijn. Maar ook de kosten lopen op tot 140 miljard euro per jaar in Europa, meer dan diabetes en kanker.

Hoe AI de zorg zal veranderen

Tegelijkertijd zijn er grote nieuwe mogelijkheden door steeds grotere hoeveelheden data en steeds betere methodes om deze te analyseren. Ongeveer een derde van alle data in de wereld zijn medische data. Met artificial intelligence kunnen deze data steeds beter geanalyseerd worden om te voorspellen wie ziek wordt. Maar dat is niet voldoende. Aan de hand van voorbeelden uit zijn onderzoek zal De Borst laten zien hoe met hulp van AI medische beslissingen beter onderbouwd genomen kunnen worden.

Landelijk trialnetwerk: NEFRO-NL

Om te bewijzen dat nieuwe behandelingen effectief zijn moeten deze onderzocht worden in klinische trials. Recent is een Nationaal Actieplan Klinisch Onderzoek gepubliceerd, dat het belang van landelijke trialnetwerken benadrukt. Binnen de nefrologie is een nieuw netwerk opgezet genaamd NEFRO-NL (Nefrologie Research Organisatie Nederland). “Dit netwerk is essentieel om nieuwe geneesmiddelen sneller beschikbaar te maken voor onze patiënten”, zegt De Borst. “Deze ontwikkelingen zullen leiden tot meer inzicht in nier-gezondheid, betere detectie van nierschade en nieuwe behandelingen”.

Meer informatie

Oratie: prof. dr. M.H. (Martin) de Borst

  • Titel: Veerkracht: gezondheid in hart en nieren
  • Leeropdracht: Interne Geneeskunde, i.h.b. Cardiorenale Geneeskunde
  • Faculteit: Medische Wetenschappen

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 21 juni via het aanmeldformulier .

Livestream op 28 juni, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

View this page in: English