Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof. dr. J.W.A. (John) Rossen: Moleculaire microbiologie: het onbekende ontcijferd?

Wanneer:vr 15-03-2024 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
decoratieve afbeelding
John W. A. Rossen

De voortdurende vooruitgang van technologieën opent een overvloed aan nieuwe kansen in de medische sector, met betrekking tot het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van infectieziekten, evenals het bevorderen van onderzoek op dit gebied.

Prof. dr. John W. A. Rossen belicht in zijn oratie het belang van deze ontwikkelingen voor de medische (moleculaire) microbiologie en stelt belangrijke vragen over de implementatie, toegevoegde waarde, toegankelijkheid en implementatie in de huidige gezondheidszorg.

De integratie van nieuwe technologieën, samen met kunstmatige intelligentie, heeft het potentieel om de diagnose van infectieziekten en de klinische uitkomsten voor patiënten aanzienlijk te verbeteren. Desondanks bestaan er uitdagingen bij het benutten van deze potentie. Vragen zoals welke patiënten het meest zouden profiteren, welke materialen gebruikt moeten worden voor analyses en wanneer deze technologieën het best ingezet kunnen worden als conventionele tests geen uitsluitsel bieden, vereisen nog nader onderzoek.

Er is een dringende behoefte aan gestandaardiseerde benaderingen om de effectieve implementatie van deze technieken te waarborgen. Moleculaire microbiologie draagt bij aan het vergroten van ons begrip van voorheen onbekende aspecten van ziekteverwekkers, maar vereist een multidisciplinaire aanpak om deze kennis volledig te benutten. Rossen benadrukt dat voor een succesvolle integratie van deze technologieën in de gezondheidszorg, samenwerking tussen verschillende disciplines essentieel is. Hierdoor kunnen de voordelen van technologische vooruitgang toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, en kan het personeel in de gezondheidszorg adequaat worden ondersteund om met deze innovaties te werken.

Meer informatie

Oratie: prof. dr. J.W.A. (John) Rossen

  • Titel: Moleculaire microbiologie: het onbekende ontcijferd?
  • Leeropdracht: Gepersonaliseerde moleculaire microbiologie
  • Faculteit: Medische Wetenschappen

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 8 maart via het aanmeldformulier .

Livestream op 15 maart, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

View this page in: English