Lezing Klimaatverandering op Spitsbergen
Wanneer: | ma 28-01-2019 19:30 - 21:30 |
Waar: | Arctic Centre, Aweg 30, Groningen |
In 2015 vond de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit plaats: SEES 2015 (Scientific Expedition Edgoya Spitsbergen). Op Spitsbergen werd door tientallen wetenschappers onderzoek gedaan naar natuurlijke klimaatveranderingen, naast menselijke invloed in het recente verleden.
Tijdens de expeditie werden op twee oostelijke eilanden in enkele meren monsters genomen van de bodem. Voor de landing waren de onderzoekers echter afhankelijk van ijsgang en de aanwezigheid van ijsberen. In totaal er in zijn twee meren en een twee ondiepe veentjes monsters genomen. Op Barentsøya werden er monsters genomen van een dik pakket organische gyttja (een organische sediment) met daaronder klei en marine schelpen.
Met het lopende onderzoek naar de klimaatveranderingen over de laatste 2000 jaar willen onderzoekers proberen de recente opwarming door de mens in perspectief te plaatsen. Hierbij is het in Nederland en omgeving moeilijk om menselijke invloed op klimaat, vegetatie en landschap te scheiden van natuurlijke signalen. De mens beïnvloedt landschap en vegetatie namelijk al duizenden jaren. Op de twee bezochte eilanden in de archipel Spitsbergen kunnen we de factor "mens" voor de periode tot de huidige opwarming uitschakelen, waardoor we de recente opwarming kunnen vergelijken met de voorafgaande natuurlijke veranderingen in het klimaat.
Op maandag 28 januari 2019 presenteert Wim Hoek resultaten van zijn onderzoek op Spitsbergen in 2015, tijdens de SEES-expeditie. Dr. Wim Hoek is universitair hoofddocent op de Faculteit Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht én deelnemer aan de SEES-expeditie in 2015. De lezing wordt georganiseerd door IMAKA en begint om 19.30 uur. Een kaartje kost € 2 (voor studenten € 1).