iGEM blog: De fascinatie van bacteriën
Nog een paar weken, en team Blue Bio Energy moet in Boston haar revolutionaire energiefabriek gaan demonstreren: een membraan, bedekt met een speciaal aangepaste bacterie, dat stroom kan opwekken wanneer aan de ene kant zoet water zit en aan de andere kant zout water. Maar voordat het zover is moet er nog een boel gebeuren!
Wij wekken energie op waar zoet en zout water samenstroomt. Onze biofilm scheidt deze twee stromen en moet ion-selectief zijn zodat er een gradiënt ontstaat. Dit kan op de electrode weer omgezet worden in energie. Onze biofilm moet dus ion-selectief worden en stevig zijn.
Waarom gebruiken we eigenlijk bacteriën en niet gewoon een chemisch membraan? Omdat bacteriën eigenlijk kleine superefficiënte fabrieken zijn. Ze zullen mij altijd blijven fascineren. Bijvoorbeeld omdat ze zo goed samen werken en zichzelf opofferen voor het voortbestaan van de soort.
Daarnaast kan onze bacterie, Bacillus subtilis, een spore vormen. In deze toestand kan hij jaren blijven bestaan, om erna gewoon weer opnieuw een kolonie te vormen. Bacteriën kunnen bovendien zelf gaten in de biofilm dichten en juist deze eigenschap willen we misbruiken in ons systeem. Op deze manier willen we dus een membraan creëren dat zichzelf in stand houdt, wat weer erg duurzaam en goedkoop is.
Teamlid Marieke is erg druk met het verbouwen van de Bacillus subtilis tot de biologische machine die wij nodig hebben. De nieuwe genen zijn allemaal uitgedacht en als alles goed gaat zullen we over twee weken klaar zijn met deze klus. Marieke heeft zeer veel ervaring met transformeren, dat is nieuw DNA inbrengen in een cel, dus wij hebben er vertrouwen in!
K’NEX en speelkaarten
Afgelopen dinsdag is het iGEM team van de TU Delft langsgeweest en hebben bacteriën geprint met hun K’NEX biofilm printer. Maar we werken niet alleen met bacteriën. Deze week was ons kaartspel, waarmee we spelenderwijs synthetisch biologie uitleggen, eindelijk af. Het is inmiddels door een 6 VWO klas gespeeld. De reacties waren gemengd positief, ze vonden het namelijk nogal lastig, dat is ie ook zeker, maar ze hebben zich zeker vermaakt. Onze designer Randy heeft tot donderdagochtend 8:37 gewerkt om het af te krijgen, hij was meer zombie dan mens op dat moment.
Voor het onderdeel policy & practices hebben we verschillende scenario’s geschreven en deze hebben we naar politieke partijen, bedrijven en NGO’s gestuurd. Deze resultaten gaan we binnenkort presenteren op een congres in Den Haag. Hanneke en ik zullen daar iGEM Groningen gaan vertegenwoordigen. Op het congres zullen ambtenaren van verschillende departementen en mensen uit het bedrijfsleven aanwezig zijn. Het zal zeker een uitdagende dag worden en volgende week zullen er foto’s van in de blog staan.
Lees ook de vorige aflevering: Team iGEM Groningen 2015: Blue Bio energy
Tekst: Wiebrand de Boer
Meer informatie over Team Groningen op hun iGEM webpagina
Laatst gewijzigd: | 24 mei 2024 12:21 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...