Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Samen tegen grensoverschrijdend gedrag

02 februari 2022

Binnen de RUG vinden we het belangrijk dat iedereen professioneel kan functioneren in een open en veilige sfeer. Sociale veiligheid heeft continu aandacht nodig en daarom is integriteit een van onze kernwaarden. Iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag zoals agressie, discriminatie, seksueel of anderszins is onacceptabel.

Helaas weten we dat dit soort gedrag overal voorkomt, dus ook binnen de RUG en binnen het studentenleven in Groningen. We weten ook dat dit grote gevolgen kan hebben voor mensen. Als instelling werken we er hard aan om dit gedrag uit te bannen, door het bespreekbaar te maken en door mogelijkheden te bieden om zorgen en klachten kenbaar te maken. Wij werken aan preventie en volgen signalen, meldingen en klachten van grensoverschrijdend gedrag altijd op.

Maar het belangrijkste is dat we ons samen uitspreken tegen ongewenst gedrag omdat het leidt tot een ongezonde werksfeer en een onveilige werk- en studieomgeving. Daarom roepen wij iedereen op om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag, hoe moeilijk dat misschien ook is. Vraag hulp als je het lastig vindt om iemand aan te spreken, kijk niet weg als je ziet dat iemand anders last heeft van ongewenst gedrag en help degene die melding maakt. Laten we met elkaar zorgen voor een veilige omgeving.

Het College van Bestuur,

Jouke de Vries, Cisca Wijmenga, Hans Biemans en studentassessor Adnan El Kharbotly

Drie vragen over ongewenst gedrag

Wat doen we als instelling aan het voorkomen en tegengaan van ongewenst gedrag?

Medewerkers die in aanraking komen met ongewenst gedrag, kunnen terecht bij hun leidinggevende of de HR-adviseur. Studenten kunnen aankloppen bij hun docent, studieadviseur of studentendecaan. Samen wordt gezocht naar een oplossing. Als deze route niet lukt, ongemakkelijk voelt of niet tot een oplossing leidt, kunnen medewerkers bij de vertrouwenspersoon of de ombudsfunctionaris terecht. Ook kan een formele klacht ingediend worden.

Wat zou de RUG nog meer kunnen doen om ongewenst gedrag in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen?

Alle medewerkers en studenten van de RUG-gemeenschap kunnen een bijdrage leveren aan het voorkomen van ongewenst gedrag. Dus denk na over hoe je gedrag kan overkomen bij een ander, zeker als die ander in een afhankelijkheidsrelatie tot je staat. Sta open voor feedback, heb aandacht voor verschillen. Luister naar het verhaal van iemand die zich onveilig voelt en ondersteun diegene voor zover dat in jouw vermogen ligt.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Op www.rug.nl/integriteit vind je alle informatie over ons integriteitsbeleid, zoals onze Zerotoleranceverklaring. Deze verklaring houdt in dat we meldingen en signalen serieus nemen en dat we altijd optreden als de feiten daar aanleiding toe geven, bijvoorbeeld door het opleggen van een disciplinaire maatregel. Dit gebeurt altijd op basis van zorgvuldige besluitvorming, waar gedegen onderzoek en hoor/wederhoor een vast onderdeel van zijn. Op onze website vind je ook informatie over waar je grensoverschrijdend gedrag kunt melden. Studenten vinden daarnaast meer informatie op de Studentenwelzijn-portal.

Laatst gewijzigd:12 maart 2024 09:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...