Groningse studenten in Solar Challenge 2019
In 2019 staat voor het eerst een groep Groningse studenten aan de start van de eerstvolgende editie van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Team Delft won gisteren voor de zevende keer de huidige editie van de race met zonneauto’s die 3000 km moeten afleggen door Australië. Een groep studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen (Technische natuurkunde) is nu al druk bezig met de voorbereidingen voor de race die slechts eens in de twee jaar plaatsvindt, en wil met deelname een bijdrage leveren aan de innovatieve en duurzame energieontwikkeling in Nederland.
Solar Racing Groningen is het eerste Nederlandse team dat een samenwerking is tussen bedrijven, Rijksuniversiteit, hogeschool en Mbo-scholen met een breed scala aan opleidingen. ,,In de opstartfase ben je bijvoorbeeld bezig met heel veel aspecten die met de techniek niets te maken hebben. Juridische zaken, marketing, communicatie. We hebben inmiddels een club om ons heen verzameld die op al die gebieden expertise heeft. Allemaal studenten in de stad Groningen.", zegt initiatiefnemer Jeroen Brattinga, 3e-jaars student Elektrotechniek aan de Hanzehogeschool.
Energietransitie
Naast de winst ligt een veel belangrijkere doelstelling: ,,Wij zien dit als onze kans om een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Wat dat betreft zitten we hier in Groningen ook goed, met EnTranCe (Energy Transition Centre) en de Energy Academy van de RUG op steenworp afstand. Daarmee gaan we nauw samenwerken.'', aldus Brattinga. Alle partners worden onderdeel van een samenwerkingsplatform, wat uiteindelijk moet resulteren in meer investeerders en internationale bedrijven in Noord-Nederland.
Reis naar Australië
Twee teamleden waren afgereisd naar Australië om de race van 2017 bij te wonen. Dit is het moment om kennis en ervaring op te kunnen doen. Deze informatie is essentieel voor een goede voorbereiding op 2019. De reis is mogelijk gemaakt door Fencx Engineering Movement, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. De studenten waren te volgen in de #deweekvan op Instagram.
Solar Racing Groningen is komende tijd aanwezig bij de Noordelijke Klimaattop op 9 november in de Energy Academy en het Groningse Let's Gro festival. Volg de Facebookpagina voor de laatste ontwikkelingen. Voor de komende maanden richt het team zich vooral op het onderzoek naar de meest geschikte technieken voor de auto en het benaderen van mogelijke partners.
Laatst gewijzigd: | 03 mei 2021 13:35 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.