Kapteyn Instituut neemt mobiel planetarium in gebruik
Het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Groningse Rijksuniversiteit, neemt eind februari een mobiel planetarium in gebruik. Dit planetarium zal worden ingezet voor educatie van het grote publiek en van scholieren, bij grote publieksevenementen binnen en buiten de universiteit en tijdens voorstellingen op (noordelijke) scholen.
Het planetarium bestaat uit een opblaasbare koepel met een hoogte van 3,5 meter en een doorsnede van 6 meter. Er wordt gebruik gemaakt van digitale planetarium-software, waarmee tijdens live-shows de sterrenhemel "full dome" in HD-kwaliteit op de binnenkant van de koepel kan worden geprojecteerd, met een speciale projector. De beweging van hemelobjecten kan worden gesimuleerd en er kan worden ingezoomd op bijzondere objecten in het heelal, zoals planeten in het zonnestelsel en exotische bronnen als supernova's en quasars in het verre heelal. Doordat de projectie over de gehele koepel plaatsvindt, krijgen bezoekers het gevoel levensecht onder de sterren te staan.
Scholen kunnen straks het budget van de Cultuurkaart inzetten voor een dagje planetarium-op-school. In de koepel passen dertig kinderen, da's een hele schoolklas tegelijk. Het planetarium past (in enkele koffers) in een gewone personenauto en is binnen drie kwartier op- en af te bouwen.
Het landelijke informatie- en educatiecentrum van de Nederlandse sterrenkunde in Amsterdam neemt tegelijk met de Groningers een identiek planetarium in gebruik. Het Groningse planetarium kon worden aangeschaft dankzij de Academische Jaarprijs voor Wetenschapscommunicatie die een team van het Kapteyn Instituut en de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in 2008 in de wacht sleepte.
Laatst gewijzigd: | 16 juni 2019 12:49 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
NWO ENW-XL-miljoenenbeurzen voor onderzoeksprojecten RUG
Vier onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen NWO beurzen van 3 miljoen euro voor hun onderzoeksprojecten.
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).
-
18 december 2024
Hoe gebruik je machine learning als er weinig gegevens zijn?
Kerstin Bunte, hoogleraar machine learning, is een specialist in het werken met beperkte gegevens. Ze zwemt tegen de stroom in door niet alleen om meer te vragen.