Waarde Groningse huizen daalt met 1 miljard euro door aardbevingen
De door gaswinning veroorzaakte aardbevingen leiden tot een ernstige verstoring van de woningmarkt. Daardoor staan prijzen onder druk, maar de mate waarin dat het geval is, bleef tot nu toe onduidelijk. Prof. George de Kam, van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakte een doorrekening met een recent door de VU ontwikkeld model. Dit analyseert voor kleine gebieden zoals wijken en dorpen de verschillen in het effect van aardbevingen op woningprijzen. De Kam concludeert dat het totale waardeverlies in de Provincie Groningen ruim 180.000 woningen treft en minimaal 954 miljoen Euro bedraagt. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk nog hoger.
Het gebruikte model van dr. H.R.A. (Hans) Koster van de Vrije Universiteit van Amsterdam gaat er van uit dat een toename van het percentage schademeldingen met 1 procent leidt tot 0,2 % lagere prijzen. De Kam maakte vervolgens een schatting van het effect hiervan op de waarde van de gehele woningvoorraad in gebieden met schademeldingen in de Provincie Groningen.
Bouwsteen voor compensatie waardeverlies
Volgens De Kam kan de in het onderzoek uitgewerkte aanpak een bouwsteen zijn voor een algemene regeling om waardeverlies te compenseren, als uitwerking van de rechterlijke uitspraak in de zaak van stichting WAG vs de NAM.
Belangrijkste uitkomsten
- Het totale waardeverlies treft ruim 180.000 woningen en zou minimaal 954 miljoen euro bedragen bij de gehanteerde uitgangspunten.
- Dit bedrag is een ondergrens omdat het gebaseerd is op verkochte woningen, het effect van woningen die niet verkocht (kunnen) worden is nog niet meegerekend.
- Bijna driekwart van dit waardeverlies (715 miljoen) doet zich voor in de negen ‘erkende’ gemeenten met aardbevingsproblematiek, variërend van 118 miljoen in Slochteren tot 29 miljoen in De Marne
- Opvallend is dat ook in gemeenten die buiten de bestaande regeling voor waardevermindering vallen een aanzienlijk waardeverlies optreedt: zo gaat het in Groningen om 111 miljoen euro, en in Hoogezand-Sappemeer om 90 miljoen waardeverlies.
- In de meeste gevallen waar de NAM wel waardevermindering vergoedt ligt het bedrag aanzienlijk lager dan het waardeverlies dat met dit onderzoek is berekend.
- Het gemiddelde waardeverlies per gemeente ligt tussen 10,9 % in Loppersum en 4,0 % in De Marne.
- De gemiddelde waardedaling per woning over het gehele gebied is €5.000,-. Dat is 3% van de woningwaarde. Maar de waardedaling varieert sterk per gebied, met als hoogste bedrag op gemeenteniveau 20.000 euro in Ten Boer, in enkele kleine kernen zoals Toornwerd, Sint Annen en Thesinge loopt het op tot rond 26.000 euro per woning.




Download de kaartbeelden die de Geodienst van de RUG van de uitkomsten van het onderzoek heeft gemaakt:
- Totale daling van de waarde van woningen als gevolg van aardbevingen, 3d kaart
- Waardedaling per woning als gevolg van aardbevingen, 3d kaart
- Download meer kaartmateriaal
Meer informatie
- Download het volledige onderzoeksrapport
- Contact: George de Kam
- Informatie over het door de VU ontwikkelde model: urbaneconomics.nl Contact: Hans Koster, email h.koster vu.nl
Laatst gewijzigd: | 24 september 2021 13:21 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
11 maart 2025
Oost-Groningen: de basisvoorzieningen moeten op orde
Sjierdan Koster pleit voor langetermijndenken en voor het op orde
brengen van de basisvoorzieningen in Groningen. -
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.