Renovatieplan Universiteitsbibliotheek creëert meer studieplekken en maakt gebouw klaar voor toekomst
Hoe kan de Universiteitsbibliotheek (UB) meer studenten ontvangen, beter ingedeeld worden en technisch voorbereid worden op de (digitale) toekomst? Het zijn verbeterpunten die architect Rob Hendriks (DAAD Architecten) afgelopen tijd heeft onderzocht in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 27 januari 2014 heeft het College van Bestuur van de RUG ingestemd met het ‘Masterplan UB’ dat de leidraad zal zijn voor een grondige renovatie van het onderhand bijna 30 jaar oude bibliotheekgebouw.
Meer studentenwerkplekken
“We zijn erg blij met de toekomstplannen van ons gebouw,” aldus directeur Marjolein Nieboer. “We merken al jaren dat de Universiteitsbibliotheek een belangrijke studieplek is voor studenten. Met dit Masterplan is ruimte gecreëerd om het aantal studieplekken van 1700 te verhogen naar tenminste 2200 werkplekken. En er zijn goede mogelijkheden om dat aantal in de toekomst verder uit te breiden.“ De plannen leggen de nadruk op functionele studieplekken langs de gevelstrook voor optimale daglichtbeleving en goede connectiemogelijkheden voor eigen smart devices.
Beleving van rust en ruimte
Maar met dit plan wil de UB meer bereiken. Zo zal de vernieuwde indeling ook zorgen voor een meer ervaren rust en ruimte. Boekenkasten in gecentreerde blokken, heldere zonering van de vloervelden, en minder ‘losse elementen’ in de zalen zorgen voor overzichtelijke verdiepingen. Tevens wordt het gebouw naar boven toe en van het trappenhuis af steeds stiller. Bovenin komen vooral stiltewerkplekken en onderin meer studieplekken voor (groeps)samenwerking. Daarnaast worden zoveel mogelijk publieksdiensten naar de begane grond gebracht, zoals een uitleenservice en een centraal informatiepunt voor allerlei diensten. Dit maakt de dienstverlening toegankelijker en beter bereikbaar. De geluidszonering betekent ook dat de kantine verhuist naar de begane grond. Wel krijgen alle verdiepingen geluidsdichte ruimte met koffieautomaten, zodat studenten ook nabij hun studieplek een kop koffie kunnen drinken, bijpraten, bellen of even ontspannen.
Future proof gebouw
Technische verbeteringen maken het gerenoveerde gebouw toekomstbestendig en duurzamer. Niet alleen krijgen zoveel mogelijk studentenwerkplekken een eigen stopcontact en wordt de capaciteit van het Wifi-netwerk flink opgeschroefd, ook het binnenklimaat zal gezien de hogere bezoekersaantallen sterk verbeteren. Een nieuw ventilatiesysteem zorgt voor voldoende frisse lucht, een constante temperatuur en tegelijkertijd een fors lager energieverbruik. Zo bespaart de UB niet alleen flink op de kosten, maar zorgt dit verbeterde binnenklimaat - samen met energiezuinigere verlichting - ook dat het energielabel van dit gebouw opklimt van B naar de A-categorie. Dit past uitstekend binnen de duurzaamheidstrategie van de Rijksuniversiteit Groningen.
Start renovatie vanaf september 2014
Op basis van het ‘Masterplan UB’ zullen vanaf nu ontwerpen gemaakt worden voor onder meer een definitieve indeling, het interieur en een nieuwe entreezone van de UB. Een nog te selecteren architect gaat hiermee aan de slag en zal de basis uit het masterplan uitwerken tot ontwerpen, kleurstellingen en materiaalgebruik. Studenten en medewerkers worden hierbij betrokken. In september 2014 wordt gestart met de verbouwing van de begane grond. De hele renovatie wordt verspreid over meerdere jaren, zodat overlast wordt gefaseerd, en de UB en haar collecties toegankelijk blijven.Het Masterplan voor de UB is tot stand gekomen in samenwerking met medewerkers van de UB, studentenvertegenwoordigers en specialisten van binnen en buiten de Rijksuniversiteit Groningen.
Laatst gewijzigd: | 25 januari 2024 11:05 |
Meer nieuws
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
20 november 2024
Gerard van den Berg appointed as member of the Academia Europaea
Professor Gerard van den Berg had been appointed as member of the Academia Europaea, the European Academy for Sciences, Humanities and Letters.