Groningse economen voorspellen medailleklassement Sotsji: 6 keer goud voor Nederland
Nederland gaat volgens het model van de economiestudent Fabian ten Kate en economen Gerard Kuper en Elmer Sterken bij de Olympische Winterspelen in Sotsji 14 medailles behalen, waarvan 6 maal goud, 5 zilver en 3 brons.
Ten Kate, Kuper en Sterken publiceren de voorspellingen in het economenvakblad Economisch Statistische Berichten van 24 januari 2014.
Nederland op 7e plaats
Nederland zal een 7e plaats in het medailleklassement behalen. De strijd om de toppositie in het medailleklassement is hevig. Naar verwachting zal Rusland de strijd met de Verenigde Staten, Duitsland en Oostenrijk weten te winnen.
De modelvoorspellingen zijn gebaseerd op eerdere Olympische resultaten, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen. Kuper en Sterken voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van de Olympische evenementen.
De afwijkingen tussen de voorspellingen en de uitkomsten kunnen groot kunnen zijn. De voorspelling voor de Spelen in Vancouver blijkt achteraf nog het best:
2002 Salt Lake City
Voorspelling: 2 goud, 2 zilver, 3 brons (7), 12e positie in het klassement
Uitkomst: 3 goud, 5 zilver, 0 brons (8), 9e positie in het klassement
2006 Turijn
Voorspelling: 2 goud, 3 zilver, 2 brons (7), 12e positie in het klassement
Uitkomst: 3 goud, 2 zilver, 4 brons (9), 10e positie in het klassement
2010 Vancouver
Voorspelling: 4 goud, 4 zilver, 3 brons, 10e positie in het klassement
Uitkomst: 4 goud, 1 zilver, 3 brons, 10e positie in het klassement
College voor scholieren
Een van de onderzoekers, prof. Sterken, presenteert op vrijdag 24 januari de voorspelling en de methode achter de voorspelling aan scholieren. Dit college van de RUG Scholierenacademie zal door ongeveer negentig leerlingen worden bezocht.Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:20 |
Meer nieuws
-
14 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
08 november 2024
Twee toekenningen van 6,7 miljoen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.