Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Ector Hoogstad Architecten ontwerpt nieuwbouw Natuur- en Scheikunde Rijksuniversiteit Groningen

24 september 2013

De Rijksuniversiteit Groningen heeft architectenbureau Ector Hoogstad Architecten (EHA) uit Rotterdam geselecteerd voor het ontwerp van het nieuwe gebouw Natuur- en Scheikunde. De nieuwbouw vervangt het huidige complex Nijenborgh 4.

‘Ector Hoogstad Architecten heeft veel ervaring met soortgelijke projecten. Het is een bedrijf met een duidelijke visie die goed samengaat met onze ideeën en werkwijze,’ zegt Rien van Uitert, projectleider van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het nieuwe gebouw van ongeveer 41.000 m2 is een van de grotere nieuwbouwprojecten van Nederland en moet plaats bieden aan zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers. Naast kantoor- en onderwijsruimten biedt het gebouw ook onderdak aan een grote diversiteit laboratoria zoals onder andere trillingsarme labs.

De bouwwerkzaamheden die starten in 2015, zullen meerdere jaren in beslag nemen. Voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wordt dit na de Bernoulliborg en Linnaeusborg de derde nieuwbouw.

Expertise

Ector Hoogstad Architecten heeft ruime ervaring opgedaan in soortgelijke complexe projecten. Eerder ontwierpen zij onder meer gebouwen voor de Universiteit Twente TU Delft en TU Eindhoven. Ook het recent geopende Orion-gebouw van de Universiteit Wageningen kwam van hun tekentafel. ‘Wij zijn heel trots dat we onze expertise op het gebied van universiteitsgebouwen met laboratoria mogen inzetten bij de Rijksuniversiteit Groningen,’ zegt Joost Ector, architect en partner bij EHA. “Samen met de andere partijen gaan we zorgen voor een mooi, aangenaam en functioneel gebouw, waar toponderwijs en toponderzoek op gebied van Natuur- en Scheikunde optimaal kunnen plaatsvinden. Samen met de overige adviseurs zullen we slimme oplossingen aandragen voor specifieke technische uitdagingen op het gebied van trillingen, klimaat en veiligheid.”

BREEAM Very Good-label

Het nieuwe gebouw belooft zeer duurzaam te worden. Een flexibel en toekomstbestendig gebouw, een lang leven van de materialen en een lage milieulast zijn hierbij leidende thema’s. Het streven is om tenminste het BREEAM-NL niveau Very good te behalen. De Rijksuniversiteit Groningen wil hiermee een nadrukkelijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij.

Laatst gewijzigd:22 februari 2022 14:08
View this page in: English

Meer nieuws

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken

    Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...